latinica  ћирилица
11/12/2017 |  08:33 | Аутор: РТРС

Република Српска: Предузећа без запослених!?

Чак 1.169 пословних субјеката није имало запослене раднике, а од тог броја 284 је остварило добитак, наводи се у подацима о пословним субјектима који су предали финансијске извјештаје за претходну годину.

Како наводе из Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ), укупна добит ових субјеката за прошлу годину збирно је износила око 7,5 милиона КМ, док је у 2015. години та цифра била око 4,5 милиона КМ.

Према ријечима Владимира Благојевића, портпарола Привредне коморе Републике Српске, већина пословних субјеката без запослених радника се односи на предузећа која су у процесу ликвидације или стечаја, а чија процедура дуго траје.

"Када говоримо о фирмама које су без запослених оствариле добит, ту се ради о нечему што је за контролне органе. Фирма да би пословала мора имати запослене, посебно ако причамо о озбиљном приходу који су поједине фирме оствариле. Немогуће је да неке фирме реализују веће приходе без запослених него неке са радницима. Дакле, ове фирме послују у сивој зони и директно представљају нелојалну конкуренцију свим оним компанијама које поштују законе и плаћају своје обавезе", појашњава Благојевић.

Из Пореске управе Републике Српске поручују да Законом о привредним друштвима, као и другим прописима који регулишу њихов статус и рад, није прописана обавеза привредног друштва с ограниченом одговорношћу да мора запослити радника.

Извор: Независне новине