latinica  ћирилица
11/12/2017 |  07:28 ⇒ 08:57 | Аутор: РТРС

Колико дуго храна смије да стоји у замрзивачу?

Чување хране на хладном мјесту најбољи је начин да продужите њен рок.

Да бисте били сигурни да је одмрзнута храна свјежа, нутритивна и укусна као прије замрзавања, постоје нека правила којих морате да се придржавате.

Храна мора да буде замрзнута у тренутку када је најсвјежија. Водите рачуна да се неке намирнице не замрзавају добро, као што су свјежа јаја и кромпир.

Не заборавите да се течности шире на ниским температурама, па је важно оставити доста простора у замрзивачу када замрзавате течне намирнице.

Најважније је да пазите колико дуго одређене намирнице стоје у фрижидеру прије него што изгубе укус или постану нејестиве. Када је ријеч о хљебу и десертима, печени хљеб и ролнице могу да се користе два до три мјесеца након замрзавања. Непечени хљеб, с друге стране, може да стоји само мјесец дана у замрзивачу.

Непечени комади воћа могу да буду замрзнути до четири мјесеца, палачинке не би требало остављати више од три мјесеца.

Када је месо у питању, девет мјесеци је најдуже што се тиче јагњетине. Цијело пиле или ћурка могу да се замрзну на годину дана, али исијечени комади у замрзивачу могу да стоје до девет мјесеци.

Мљевено месо смије да стоји само четири мјесеца, а исто важи и за изнутрице. Сирови хамбургери могу да стоје четири мјесеца. Пржена пилетина и остала живина могу да буду безбједни за јело и након четири мјесеца.

Морска храна може да буде врло проблематична ако није добро замрзнута. Танки филети рибе могу да стоје шест мјесеци, док масна риба може да буде замрзнута само три мјесеца. Кувана риба смије да се складишти два мјесеца.

Млијечни производи и јаја могу да стоје девет мјесеци у замрзивачу, млијеко највише шест мјесеци, маргарин до годину дана.

Супе с месом би требало држати најдуже три мјесеца, а исто важи и за супе с поврћем и гулаш.

Цитрусно воће може у замрзивачу да проведе највише три мјесеца, док остало воће може да стоји до девет мјесеци. Коштуњаво воће може да буде замрзнуто на три мјесеца, а поврће може да стоји у замрзивачу до 12 мјесеци.

Извор: Агенције