latinica  ћирилица
10/12/2017 |  19:20 | Аутор: РТРС

Шеф њемачких обавјештајаца: Кинези нас нападају

Шеф њемачке обавјештајне службе Ханс Георг-Масен каже да Кина користи друштвене мреже у покушају да дође до извора информација међу посланицима и званичницима.
Њемачка застава - Фото: илустрација
Њемачка заставаФото: илустрација

Он је навео и да кинески хакери све више нападају европске компаније преко њихових снабдјевача.

Масен је истакао да је, према подацима до којих је та унутрашња обавјештајна служба - БфВ - дошла, 10.000 њемачких грађана "на мети" кинеске шпијунаже, нарочито политичари и чланови владиних агенција, преноси АП.

"Ово је најшире базиран покушај инфилтрирања у парламенте, министарства и владине агенције", упозорио је он.

БфВ, односно Савезна канцеларија за заштиту устава, задужена је за прикупљање података који би могли представљати пријетњу државном уређењу Њемачке.

Масен објашњава да је, прије свега користећи мрежу ЛинкедИн, кинеска шпијунска агенција успоставила велики број лажних профила истраживачких института, консултантских компанија...

Према његовим ријечима, Кина користи и сајбер нападе на ИТ раднике и друге како би пронашла "задња врата" за улазак у мреже организација за које су заинтересовани.

Масен је рекао да је његова служба појачала фокус на одбрану од тих пријетњи и објавила листу најкоришћенијих лажних профила и организација.

Он је новинаре информисао о осам таквих профила које кинески шпијуни користе на ЛинкедИну, а међу њима су профили под именима Лили Ву, Летиција Чен или Алекс Ли, при чему лажни профили имају импресиван резиме, стотине контаката и актрактивне фотографије младих професионалаца.

Такође је новинарима казао да је БфВ раније ове године успоставила радну групу која је током девет мјесеци истраживала употребу лажних профила на друштвеним мрежама.

Извор: Танјуг

Немачка служба је, такође, установила да кинески шпијуни користе шест организација иза којих се крију, а међу којима су "Ассоциатион Франце Еуро-Цхине" и "Глобал Виеw Стратегиц Цонсултинг", закључио је Масен.