latinica  ћирилица
09/12/2017 |  11:14 ⇒ 13:09 | Аутор: РТРС

Семберски пољопривредници спремни за тржишну утакмицу (ВИДЕО)

Семберски пољопривредници спремни су за тржишну утакмицу са конкуренцијом.
Пољопривредна производња - Фото: РТРС
Пољопривредна производњаФото: РТРС

Унапређују пољопривредну производњу, уводе модерне технологије како би били што продуктивнији.

Подстицаји ресорног министарства су им драгоцјени, а надају се да ће у наредном периоду бити омогућена концесија државног земљишта, спријечен прекомјерни увоз, оснажено задругарство и уведени кластери ради веће конкурентности на тржишту.

Подстицајне мјере дале су резултате - мала пољопривредна газдинства прерасла су у комерцијална.

Стабилна су и самоодржива. Међу њима је и породица Арсеновић која се бави повртарством, ратарством и сточарством. Подстицаји су им,кажу, вјетар у леђа.

Арсеновићи обрађују 350 дунума земљишта, а пошто планирају да проширују сточни фонд, повећају број музних грла и јунади за тов и приплод, потребно им је још 500 дунума.

До земље, међутим, није лако доћи. Закуп је несигуран па нестрпљиво очекују расподјелу државног земљишта.

Пољопривредници размишљају и о уштедама, па би им добро дошла електрификација ораница.

Овог љета потрошили су 2.000 литара горива за наводњавање.

Када би пумпе за заливање покретали електричном енергијом смањили би трошкове

- Ове године смо наводњавали око седам хектара, а сами сте видјели каква је година била сушна, додаје Јован.

Арсеновићи су за своју робу нашли купце, а вишак продају на пијаци. Могли би, кажу, да испуне захтјеве страног тржишта када би им био омогућен организован извоз.

- Нико ништа није урадио на том плану. Купус који би могао да урадим органски једноставно не може он да изађе на тржиште, појашњава Драган Арсеновић.

Једна од мјера заштите домаће производње јесте и спречавање прекомјерног увоза.

- Нн нивоу БиХ постоји законска регулатива, којом се могу, на основу одлуке о заштити пољопривредне производње од прекомјерног увоза, донијети конкретне мјере да у одређеном периоду кад пољоп.производи стижу на тржиште домаћи пољопривредни производи да заштите, односно да се забрани увоз истих из других земаља а да при томе можемо избјећи несугласице везано за ЦЕФТ-а , ЕФТ-а споразум и све друге споразуме регионалне који су потписани, каже Драган Кнежевић, др ветеринарске медицине.

У наредном периоду се и оснаживањем задругарства и промовисањем и увођењем кластера може постићи већа конкурентност на тржишту и унаприједити пољопривреда која иде узлазном путањом.