latinica  ћирилица
09/12/2017 |  10:41 ⇒ 10:42 | Аутор: РТРС

Богданић: Подршка развоју стоматологије у Српској

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић рекао је да је задовољан развојем стоматологије у Српској, посебно у области превенције у раном узрасту, која је задржана у јавним здравственим установама.
Драган Богданић - Фото: РТРС
Драган БогданићФото: РТРС

Богданић је истакао да приватни сектор у овој области прати свјетске и европске трендове, те да много пацијената долази у Републику Српску баш због услуга стоматологије.

"Министарство здравља ће подржавати развој стоматологије у Српској, јер смо свјесни значаја здравља зуба поготово код најмлађих. Српска има два медицинска факултета, школујемо довољно кадра и можемо да рачунамо на квалитет", рекао је Богданић новинарима у Бањалуци прије почетка симпозијума "Стоматологија и умјетност".

Организатор симпозијума са међународним учешћем је Удружење стоматолога Републике Српске, а очекује се учешће до 300 стоматолога из Српске и Федерације БиХ, стручњаци из Београда и Загреба, те представници 15 денталних компанија.

Предсједник Удружења стоматолога Саша Дабић каже да стоматологија у Српској прати свјетске трендове, те да у цијелој Српској, нарочито у Бањалуци постоје амбуланте са технички опремљеним лабораторијама, на којима би позавидјели и европски центри.

"Саму стоматолошку дјелатност прати и дијагностика, а у Бањалуци имамо седам модерних 3Д апарата који су изузетно важни у дијагностици, поготово у оралној хирургији", рекао је Дабић.

Он је додао да удружење постоји 19 година, те да је прошле године промијенило назив из Удружења приватних доктора стоматологије у Удружења стоматолога, чиме су врата отворена и колегама који раде у јавним здравственим установама.

Извор: СРНА