latinica  ћирилица
09/12/2017 |  08:53 ⇒ 08:54 | Аутор: РТРС

Опрез у Доњем Подрињу због могућег обрушавања сњежних лавина

Ауто-мото савез Републике Српске упозорио је јутрос возаче на подручју доњег Подриња да је могуће обрушавања сњежних лавина на коловоз, посебно на магистралном путном правцу Добро Поље-Брод на Дрини-Шћепан Поље.
Подриње - снијег - Фото: СРНА
Подриње - снијегФото: СРНА

У већини крајева Републике Српске због падавина, које су почеле током ноћи, коловози су мокри, засњежени и клизави на већини путева.

У Федерацији БиХ због интензивних сњежних падавина отежано се саобраћа у сјеверозападним и мјестимично у сјеверним и југозападним крајевима, гдје има поледице и снијега који се задржава на коловозу.

Екипе путне оперативе су на терену И интервенишу на путевима гдје је то потребно, али због интензитета падавина и чишћење је отежано, истичу у АМС-у.

Из АМС-а упозоравају возаче на западу и сјеверозападу Републике Српске на повремено јаке ударе вјетра, као и на ширем подручју Купреса, Гламоча и Босанског Грахова, те на магистралном путу Коњиц-Мостар.

Магле мјестимично има и на путевима у котлинама и поред ријеке, а на дионицама који пролазе кроз усјеке и поред камених косина учестали су одрони камења и земље.

На магистралном путу Клашнице један-Прњавор због изградње аутопута Бањалука-Добој, у зони укрштања са магистралним путем, измијењен је режим одвијања саобраћаја, који регулише привремена сигнализација.

Због изградње моста у Крепшићу до 31. децембра обустављен је саобраћај на магистралном путу Лончари-граница Републике Српске /Брчко један/. За вријеме радова саобраћај се одвија регионалним путем Брчко-Церик, локалним путевима и улицама у насељу.

На магистралном путу Бањалука-Јајце на локалитету Српских Топлица због клизишта саобраћај се одвија успорено, наизмјеничним проуштањем возила.

У току је изградња новог моста преко ријеке Зовидолке на регионалном путу Невесиње-Берковићи у мјесту Зови До. Саобраћај се одвија једносмјерно, преко привремено изграђеног моста у непосредној близини и регулисан је привременом саобраћајном сигнализацијим.

Кроз град Бијељину и даље је на снази забрана саобраћаја за све категорије возила у улицама 27. марта и Српске војске. Путничка возила преусмјеравају се на градске улице, а саобраћај теретних возила одвија искључиво обилазницом.

На магистралном путу на дионици Љубогошта-Пале због санације у тунелу Каловита Брда потпуно је обустављен саобраћај и одвија се обилазницом у непосредној близини тунела.

На регионалном путу Површнице-Лопаре завршена је планирана санација клизишта, али с обзиром на оштећења која нису обухваћена предметним радовима, остаје на снази забрана саобраћаја теретних возила, која су преусмјерена на путни правац Лопаре-Прибој-Бањ Брдо.

И даље трају радови на дионици Лончари-Брчко један и Брчко два-Доња Буковица, због чега је саобраћај преусмјерен на обилазни пут са десне стране из првца Брчког.

Радови се изводе и на дијелу магистралног пута у градској зони у Невесињу због чега је измијењен режим саобраћаја са постављеном привременом сигнализацијом. Радови се изводе свакодневно од 7.00 до 17.00 часова.

На регионалним путевима Карановац-Кнежево у мјесту Љубачево, Укрина-Горња Вијака и Братунац-Дрињача због активираних клизишта саобраћа се једном траком, наизмјенично.

У Бањалуци ће до вечерас до 20 часова због одржавања манифестације "Зимзоград" на снази бити привремена обустава саобраћаја у Улици Краља Петра Првог Карађорђевића, на дијелу од раскрснице са Улицом Милана Тепића до раскрснице са Улицом Марије Бурсаћ. Привремена обустава биће и сутра на снази од 8.30 до 20.00 часова.

У ФБиХ због санационих радова на ауто-путу Сарајево сјевер-Сарајево запад на улазу у тунел Оштрик саобраћај је преусмјерен из возне у претицајну траку. Возачима се савјетује да на овој дионици смање брзини и да поштују привремено постављену сигнализацију.

Извор: СРНА