latinica  ћирилица
08/12/2017 |  19:45 | Аутор: РТРС

Грешке које правимо када смо прехлађени

Сезона је прехлада и грипа што особама с ослабљеним имунитетом може створити проблеме...

Стручњаци откривају које су највеће грешке које правимо, а које успоравају процес опоравка.

Око 95 одсто упала грла узрокују вируси, па нема сврхе узимати антибиотике. Вируси узоркују и неугодне симптоме попут црвеног и отеченог грла. Ако се појави жута слуз или бијеле наслаге, односно тачкице, вјероватно се ради о бактеријског инфекцији.

Вирус ће погодити цијели респираторни систем и дисајне путеве, а не само грло. У оба случаја потребно је водити рачуна о хидратацији тијела и избјегавати испијање алкохолних пића, али и кафе која узоркује дехидрацију.

Гргљање слане воде помаже код упаљеног грла. Можете је припремити тако да двије кашичице соли ставите у пола литре воде и чувате је у фрижидеру, јер хладна дјелују умирујуће. За брзо отклањање бола у грлу добро је користити анестетик за грло у спреју.

Ако имате главобољу или температуру немојте узимати ибупрофен. То је једна о чешћих грешака. Парацетамол је блажи за желудац од аспирина, а постоје докази да ибупрофен успорава реакцију имуног сустава.

Препоручује се и суздржавање од говора, али и од пушења.

Дјеца могу дехидрирати врло брзо, а ако температура потраје дуже од 24 сата, обратите се љекару. Упала грла узрокована вирусом обично не траје дуже од седам дана, а ако потраје, посјетите љекара.

Извор: Агенције