latinica  ћирилица
08/12/2017 |  18:57 ⇒ 19:00 | Аутор: РТРС

Стевандић: Српска - субјекат међународног права

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је вечерас Срни да Српска није објекат, већ субјекат међународног права, потписник Дејтонског мировног споразума и стваралац БиХ, те да јој се то право не може одузети ни данашњим коминикеом Савјета за спровођење мира у БиХ.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

- БиХ је настала уз сагласност Српске и без Српске нема БиХ. Без сагласности Српске нема никаквих одлука у БиХ - ни о унитарној држави, нити одлука које ПИК може да наметне ван Дејтонског мировног споразума - рекао је Стевандић.

Политички директори Управног одбора ПИК-а саопштили су данас, поводом навода из закључка Народне скупштне Републике Српске од 7. новембра, да БиХ није заједница држава и да је Република Српска саставни ентитет БиХ, а не држава сама по себи.

У коминикеу, чији текст, како је рекао високи представник Валентин Инцко, није подржао представник Русије, наводи се да, у складу са Општим оквирним споразумом за мир, суверенитет и државност почивају на држави БиХ.

Народна скупштина Републике Српске је на сједници 7. на 8. новембра ставила ван снаге одлуку о расписивању референдума о Суду БиХ и Тужилаштву БиХ, констатујући да нису престали разлози за расправу и оцјену начина настанка тих институција путем наметања Закона о Суду БиХ од високог представника за БиХ.

Прихваћени су закључци клубова посланика СНСД-а, ДНС-а, СП-а и СДС-К у којим се, између осталог, наводи да је потребно одлуку о спровођењу референдума о Суду и Тужилаштву БиХ вратити на дневни ред и спровести је чим буде постигнут консензус свих важних политичких субјеката са сједиштем у Српској заступљених у Народној скупштини Српске и Парламентарној скупштини БиХ.

Један од закључака је да је Републици Српској Дејтонским мировним споразумом потврђена државност коју је унијела у мировне преговоре, дајући јој за право да буде страна у споразумијевању о промјени сваког од 11 анекса Дејтонског споразума заједно са Федерацијом БиХ.

"То подразумијева да Република Српска има право и обавезу да се изјашњава о свим питањима од интереса за правни положај, статус, па и о питањима надлежности за правосуђе у складу са Анексом 4", наводи се у закључку Народне скупштине Српске.

Извор: СРНА