latinica  ћирилица
08/12/2017 |  17:12 ⇒ 22:12 | Аутор: РТРС

Нема услова за затварање ОХР-а, Русија није подржала коминике

Високи представник за БиХ Валентин Инцко рекао је данас да у БиХ нема потребног напретка да би ОХР био затворен и истакао да текст коминикеа са сједнице Управног одбора Савјета за спровођење мира у БиХ није подржао представник Русије.
Сједница ПИК-а (Архив) - Фото: СРНА
Сједница ПИК-а (Архив)Фото: СРНА

- Руси нису потписали комплетан коминике. Имали смо неку формулацију у вези са НАТО. Формулација је била да НАТО државе и Јапан подржавају Мапу пута. То је њима сметало - појаснио је Инцко на конференцији за новинаре након сједнице УО ПИК-а.

Према његовим ријечима, овакав став Русије не умањује њену улогу у УО ПИК-а.

- Русија је дала пуну подршку резолуцијама Савјета безбједности УН за продужење мандата Еуфора и ОХР-а - рекао је Инцко.

Он је навео да у БиХ и даље у неким областима постоје подјеле и неслагања која су све дубља, а политички актери нису нашли начин да се усмјере ка приступу који би водио консензусу, због чега је дошло до застоја и успоравања просеца реформи.

- У неким случајевима реформе су потпуно стале. Политички директори су идентификовали приоритете који су ургентни, али и затражили од органа власти БиХ да предузму што могу како би се напредовало даље - нагласио је Инцко.

Према његовим ријечима, на сједници ПИК-а констатовано је да има веома мало заједничких ставова и дијалога у Предсједништву БиХ и изражена нада да ће идуће године можда бити мало више дијалога и заједничких ставова.

Инцко је изразио наду да ће у наредним седмицама и мјесецима бити усвојен закон о акцизама који је потребан због договора са Међународним монетарним фондом.

- Надамо се да ће доћи и до напретка у попуњавању упитника Европске комисије. Око 500 најтежих питања остављено је за касније - рекао је Инцко.

Он је навео да су чланови ПИК-а инсистирали на измјенама Изборног закона у БиХ, као и да избори морају да буду одржани.

- ОХР неће реаговати у изборном законодавству. Ми желимо домаћа рјешења. Сада је најважније да буде ријешен избор делегата у Дом народа Федерације БиХ да не би дошло до "мостаризације" у ФБиХ и БиХ - истакао је Инцко.

Он је потврдио да су експерти из ОХР-а спремни да помогну да буде пронађено неко рјешење за Дом народа у Парламенту ФБиХ.

Инцко је оцијенио као скандалозно то што одлука Уставног суда БиХ о конститутивности Срба у неким кантонима није спроведена већ 15 година.

- Настављени су негативни трендови и многи су изразили жаљење због реторике која води подјелама, а коју чујемо од политичара у БиХ. У ФБиХ нема заједничке политике и договора о неким циљевима, што показује да је предизборна кампања већ почела - рекао је Инцко.

Он је навео да је на састанку разговарано и о пресудама Хашког трибунала шесторици лидера Херцег-Босне и генералу Ратку Младићу, а констатовано је да у БиХ проблем нису само двије школе под једним кровом него да постоје и два суда под једним кровом.

- То је Суд БиХ - појаснио је Инцко.

Први замјеник високог представника за БиХ Денис Херн рекао је да је у тексту коминикеа било неколико питања о којима није било сагласности са руским представницима, али да се, што се тиче детаљног одговора, треба обратити руској делегацији.

Херн је истакао да су чланови ПИК-а заинтересовани да избори у БиХ буду одржани, а изборни резултати спроведени, те да је због тога потребно да буде договорена изборна реформа.

- Ово је тежак задатак за политичке снаге у БиХ, али није немогућ. Органи власти имају довољно времена да предузму непоходне кораке да омогуће да се цијели пороцес одвија без икаквих кашњења - сматра Херн.

Он каже да ће политичке странке имати довољно времена да воде предизборну кампању, али да је до тада веома важно да се настави радити на реформама.

- Предсједништво БиХ и високорангирани политичари у свим органима власти морају да покажу лидерство и да предузму одговарајуће активности како би се наставило са реформама. Не би требало да буду предузимане једностране активности, него се треба радити на принципу дијалога и компромиса између три конститутивна народа - поручио је Херн.

Према његовим ријечима, УО је позвао представнике власти у БиХ да ојачају регионалну сарадњу и да омогуће напредак БиХ ка ЕУ интеграцијама.

- Разговарали смо и о борби притив корупције и организованог криминала. Органи власти морају учинити далеко више да би били процесуирани случајеви корупције у већој мјери - каже Херн.

Он је додао да је на данашњем састанку констатовано и да власти у БиХ треба да нађу дугорочна рјешења за проблеме у образовању.

Херн је рекао да је јасно да се БиХ налази пред бројним изазовима и да је порука ПИК-а да политички лидери морају преузети одговорност и заједнички дјеловати како би дошли до резултата који ће користити грађанима, да морају имати визију и храброст, те бити спремни на компромис.

"БиХ није заједница држава"

Политички директори Управног одбора Савјета за спровођење мира у БиХ саопштили су, поводом навода из закључка Народне скупштне Републике Српске од 7. новембра, да БиХ није заједница држава и да је Република Српска саставни ентитет БиХ, а не држава сама по себи.

У коминикеу, чији текст, како је рекао високи представник Валентин Инцко, није подржао представник Русије, наводи се да, у складу са Општим оквирним споразумом за мир, суверенитет и државност почивају на држави БиХ.

Управни одбор ПИК-а је поновио да ентитети немају право на отцјепљење од БиХ и да они правно постоје само на основу Устава БиХ.

"Још једном је потврђено опредјељење за територијални интегритет и основну структуру БиХ као јединствене и суверене државе, која се састоји од два ентитета", наводи се у коминикеу.

Управни одбор ПИК подсјећа да спољна политика и захтјеви за чланство у међународним организацијама и институцијама спадају у искључиву надлежност институција БиХ.

"НАТО чланице ПИК-а и Јапан позивају власти да спроведу Ревизију одбране БиХ, донесену у децембру 2016. године, да модернизују институције и потенцијале БиХ из домена одбране, те да изврше укњижење перспективне војне имовине у оба ентитета. Власти Републике Српске морају да испоштују обавезујуће одлуке судова БиХ у предмету који се односи на локацију перспективне имовине у Хан Пијеску /Велики Жеп/", наводи се у комуникеу.

У коминикеу се изражава забринутост због сталне реторике подјела која се чује од политичара у БиХ.

"Изјаве о отцјепљењу ентитета, прича о хипотетичким ратним сценаријима или негирање пресуда Хашког трибуналу су неприхватљиве и стварају климу која угрожава међуетнички дијалог и помирење, као и сваки напредак у побољшању живота грађана БиХ", наводи се у коминикеу ПИК-а.

Управни одбор ПИК-а позива на помирење, међусобно разумијевање и толеранцију и суздржавање од догађаја, радњи и реторике који уносе подјеле, укључујући и величање осуђених ратних злочинаца, историјски ревизионизам и провокативну употребу симбола, те даје подршку Механизму за међународне кривичне судове, који ће наслиједити Хашки трибунал.

Наглашено је да међународна заједница и даље задржава потребне инструменте за осигурање спровођења Дејтонског мировног споразума, као и да је потребна пуна имплементација програма "пет плус два", што је и даље услов за затварање ОХР-а.

У комуникеу се све стране подсјећају на обавезу да у потпуности поштују Дејтонски мировни споразум, све његове анексе и одлуке високог представника.

ПИК подсјећа власти у БиХ да је Устав БиХ саставни дио Дејтонског мировног споразума и да су одлуке Уставног суда БиХ коначне и обавезујуће и да се морају спроводити.

Управни одбор ПИК-а је још једном потврдио пуну подршку високом представнику у обезбјеђивању пуног поштивања Општег оквирног споразума за мир у БиХ и спровођењу његовог мандата у складу са Анексом 10 и релевантним резолуцијама Савјета безбједности УН.

Политички директори Управног одбора ПИК-а састали су се данас и са члановима Предсједништва БиХ са којима су разговарали о политичкој ситуацији у БиХ и приоритетима коалиције до краја овог мандата, као и са правосудним органима БиХ.

Управни одбор ПИК-а изразио је жаљење због недостатка напретка у БиХ, пропуштених прилика и губитка значајних средстава у посљедњих шест мјесеци, који су резултат политичких сукоба и чињенице да власти избјегавају одговорност.

"То се односи на институције на нивоу БиХ, које нису у стању да донесу кључне законе и да спроведу реформе од суштинске важности за социјални и економски напредак, као и услове из програма `пет плус два`", наводи се у комуникеу.

Управни одбор ПИК-а изразио је жаљење што Федерација БиХ није донијела и спровела законе, укључујући и оне о приоритетима ентитетске владе из Реформске агенде.

ПИК даје додатни подстицај за изналажење рјешења питања Клуба посланика из реда српског народа у Дому народа Федерације БиХ, те реализацију препорука ОЕБС-ове Канцеларије за демократске институције и људска права /ОДИХР/ и Групе држава против корупције /ГРЕКО/, чији је циљ унапређење изборног процеса.

Када је ријеч о изазовима у предстојећем периоду, Управни одбор ПИК-а је позвао надлежне органе у БиХ да остваре резултате у вези са сљедећим хитним приоритетима.

Ријеч је о предузимању корака да се побољша укупна атмосфера у БиХ, да се искористи вријеме до избора да се пажња поново усмјери ка питањима која су важна за грађане БиХ, уз суздржавање од једностраних потеза и строго поштивање основних принципа компромиса, дијалога и консензуса између три конститутивна народа у доношењу одлука, што би требало да допринесе политичкој стабилности и стварању прилика за економски развој.

ПИК тражи да се у БиХ што прије испуне преостали услови из аранжмана са ММФ-ом за продужено финансирање, да се унаприједи механизам за координацију донација и да се преузме више одговорности у процесу економског и социјалног развоја.

Управни одбор ПИК-а подржава напоре за усклађивање изборног система са одлукама Европског суда за људска права.

Управни одбор ПИК-а позива релевантне политичке лидере да спроведу одлуку Уставног суда БиХ за Мостар, те на тај начин омогуће одржавање избора у овом граду који, како се наводи, мора остати јединствена, мултиетничка јединица локалне самоуправе уз одређен ниво локалних надлежности/управе испод нивоа градске управе.

ПИК упућује и на уздржавање од било каквих поступања којима се даље политизује образовање у БиХ и отежава помирење, укључујући и повреде Критеријума за називе и симболе школа, при чему је најскорији примјер била школа "Мустафа Бусулаџић" у Кантону Сарајево, за чије рјешавање су се власти обавезале.

Полититчки директори ПИК-а сматрају да треба наставити са јачањем регионалне сарадње у различитим облицима, с циљем доприношења одрживом помирењу, побољшаном узајамном разумијевању, промоцији нових могућности за економски развој и проширену културну повезаност.

Наредна сједница Управног одбора ПИК-а требало би да буде одржана у Сарајеву у јуну наредне године.

Извор: СРНА