latinica  ћирилица
08/12/2017 |  16:14 | Аутор: РТРС

Могерини: Заштита људских права је основ ЕУ

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини изјавила је да заштита људских права није само основа заједничке унутрашње и спољне политике, него и саме Уније, и то од самог почетка.
Федерика Могерини (Фото:Tanjug, AP/Yves Logghe) -
Федерика Могерини (Фото:Tanjug, AP/Yves Logghe)

"Сва људска права сматрамо универзалним, недјељивим и међузависним, и не правимо разлику између грађанских, политичких, економских, друштвених и културних права. ЕУ ће наставити да потврђује преданост заштити и промовисању универзалности људских права кад год се она крше или доводе у питање, унутар својих граница или изван њих", поручила је Могеринијева поводом Дана људских права.

У саопштењу ЕУ наводи се да је након разорног Другог свјетског рата, који је довео до болних подјела у Европи и окупације многих европских земаља, међународна заједница 1948. одлучила да се посвети дефинисању, промовисању и заштити људских права.

"Општом декларацијом о људским правима коју славимо 10. децембра утврђени су ти заједнички принципи и она је снажно утицала на развој у свијету. Ипак, готово седамдесет година након њеног доношења, још смо далеко од потпуног испуњавања тих обавеза у цијелом свијету, те препознајемо да све државе морају учинити више", истакла је Могеринијева.

У саопштењу се истиче да ће ЕУ и даље бити на страни оних који свакодневно штите људска права и суочавају се са све већим притиском и пријетњама у многим земљама широм свијета.

"Ми им не одајемо само почаст, него их и активно подржавамо у раду, а то ћемо и наставити да чинимо. Потпуно поштивање свих људских права предуслов је сваког демократског и стабилног друштва, одрживог развоја, безбједности и дугорочног мира", каже Могеринијева.

Према њеним ријечима, ЕУ ће и даље најснажније заговарати мултилатерални систем као стуб у промовисању и заштити људских права, почевши од УН и Међународног кривичног суда, па до регионалних институција као што је Савјет Европе.

Гаранција њихове ефикасности, каже Могеринијева, и највиших стандарда интегритета заједничка су одговорност.

"ЕУ и њене државе чланице данас ће се придружити УН народима и многим другима у позиву државама и појединцима да стану у заштиту људских права, а поводом Дана људских права 2017. Државе чланице ЕУ, институције, специјални представник ЕУ за људска права Ставрос Ламбринидис и представништва Европске уније - сви они обиљежавају Дан људских права", истиче се у саопштењу.

Општу декларацију о људским правима Генерална скупштина УН усвојила је 10. децембра 1948, а овогодишњи Дан људских права обиљежава покретање једногодишње кампање за прославу седамдесетогодишњице њеног постојања која ће се навршити сљедеће године.

Извор: СРНА