latinica  ћирилица
08/12/2017 |  16:05 ⇒ 18:48 | Аутор: РТРС

Зворник: Бројни проблеми ратних војних и инвалида рада (ВИДЕО)

На подручју Зворника живи око хиљаду ратних војних инвалида и још око 900 инвалида рада. Иако је Градска управа посљедњих година покушала унаприједити њихов живот и даље су бројни проблеми са којима се свакодневно сусрећу.
Положај инвалида - Фото: РТРС
Положај инвалидаФото: РТРС

Милош Војиновић из Брањева код Зворника је ратни војни инвалид четврте категорије. Протекли рат, каже памти по страдању и сеоби, а мир по неразумијевању јавних установа.

"У нашим установама на неколико мјеста пише да предност имају ратни војни инвалиди, породице погинулих, али то се уствари не уважава", истиче Војиновић.

Ово је само један од проблема са којима се инвалиди сусрећу. Највећи се односе на незапосленост и архитектонске баријере.

"У овој години је запослено осморо дјеце, а запослење је ријешено и за око десет ратних војних инвалида. Главни проблеми са којима се сусрећу инвалиди рада су социјалне и материјалне природе", рекао је Драгислав Мијановић, предсједник Организације ратних војних инвалида Зворник.

Главни проблеми са којима се сусрећу инвалиди рада јесу социјалне и материјалне природе, њих више више од 300 прима испод 200 КМ пензије.

Раденко Јосиповић, предсједник Савеза инвалида рада Зворник каже да је већина те популације испод границе сиромаштва и биједе.

У циљу рјешавања проблема са архитектонским баријерама из Градске управе истичу да планирају урадити својеврстан катастар баријера.

"Инвалидна лица имају приступ свим институицјама, приступ шеталишту, могу практично из било које тачке А доћи у било коју тачку Б у нашем граду, да их нико не мора подизати ни помагати", наглашава Зоран Стевановић, градоначелник Зворника.

Зворнички инвалиди су задовољни када је ријеч о сарадњи са Градском управом, али очекују значајнију помоћ Владе Републике Српске.