latinica  ћирилица
08/12/2017 |  15:20 | Аутор: РТРС

Вучић: Односи са Москвом приоритет у свим областима

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је да руски народ треба да зна да званичном Београду није увијек лако, али да је Србија једина земља, међу онима које теже чланству у ЕУ, која никада није гласала против Русије и која јој никада неће увести санкције.
Александар Вучић (Фото: Танјуг/Драган Кујунџић) - Фото: ТАНЈУГ
Александар Вучић (Фото: Танјуг/Драган Кујунџић)Фото: ТАНЈУГ

Вучић је, уочи предстојеће посјете Москви, истакао да је сарадња са Русијом приоритет Србије и да Београд сматра Русију партнером у области политике, економије и свих других.

Он је навео да Србија није увела санкције Русији и да то неће учинити, додајући да ниједан притисак не може да натјера Београд да промијени ову позицију.

Вучић је за руску агенцију Тасс рекао да се Београд суочава са озбиљним притиском због својих добрих односа са Москвом.

"Понекад кад учествујете на неким састанцима на Западу, о везама између Русије и Србије, од два сата разговара се сат и 45 минута", навео је Вучић.

Он каже да је за развој српско-руских односа увијек више заслужан руски предсједник Владимир Путин него Срби.

"Људи у Србији поштују и воле Русију, али ми смо мала земља и само захваљујући Путиновом лидерству, пажња се обраћа на Србију. Ако се сетимо претходника Владимира Путина, Србија једва да је постојала за њих, пошто су Јељцинови састанци са председником /Слободаном/ Милошевићем били веома ретки", навео је он.

Вучић је рекао да Путин није значајан само за руски народ, већ током свог мандата брине и показује пажњу и српском народу, на чему су му Срби захвални, пренијели су београдски медији.

"За Србе је састанак са лидером братске Русије увек изузетно важан догађај. Надам се да ћу на нашем састанку разговарати о глобалним питањима и да ћу још једном захвалити Руској Федерацији на њеној подршци територијалном интегритету Србије. То нису празне речи, већ истинска захвалност", додао је Вучић.

Агенција Тасс наводи да ће Вучић од 18. до 20. децембра боравити у посјети Москви током које ће, како се очекује, разговарати са предсједником Русије Владимиром Путином о бројним билатералним и свјетским питањима.

Извор: СРНА