latinica  ћирилица
08/12/2017 |  14:45 | Аутор: РТРС

ВСТС- Подршка кампањи "16 дана активизма против насиља над женама"

Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/ БиХ придружио се овогодишњој међународној кампањи "16 дана активизма против насиља над женама" организовањем данашње цјелодневне едукације о теми "Родне предрасуде у радним односима и примјена права" за пројектне службенике ВСТС-а БиХ.
Насиље у породици (Фото: илустрација / calgarysun.com) -
Насиље у породици (Фото: илустрација / calgarysun.com)

Из ВСТС-а БиХ саопштено је да је циљ радионице научити препознати и елиминисати родне предрасуде, те различите облике дискриминације на основу пола и сексуалног узнемиравања у радном окружењу.

Пројектни службеници могли су сазнати шта могу учинити ако су изложени сексуалном или родно заснованом насиљу, као и шта институција може учинити у превенцији сексуалног узнемиравања.

Радионица је била заснована на примјењивом домаћем, регионалном и међународном правном оквиру, те на правној теорији, практичним примјерима и истраживањима у области социологије права у БиХ и иностранству.

Током радионице представљене су и смјернице за превенцију сексуалног и родно заснованог узнемиравања у правосудним институцијама у БиХ, те њихова примјена у ВСТС-у БиХ и правосуђу.

ВСТС БиХ је 2015. године усвојио Смјернице које су израђене у оквиру пројекта "Род и реформа правосуђа", који су имплементирали Атлантска иницијатива и Центар за безбједност, развој и владавину права.

На основу тога, Атлантска иницијатива је израдила приручник "Род и правосуђе", према којем се врши ова едукација.

Радионица је организована у оквиру пројекта "Унапређење ефикасности судова и одговорности судија и тужилаца у БиХ - друга фаза" који имплементира ВСТС БиХ, а финансира Влада Шведске.

Пројектним активностима предвиђено је унапређење родне једнакости у правосуђу.

"16 дана активизма против насиља над женама" глобална је свјетска кампања коју обиљежава 1.700 организација у више од 100 земаља свијета.

Кампања је почела 25. новембра Међународним даном борбе против насиља над женама и завршава се 10. децембра Међународним даном људских права, чиме се истиче да је насиље над женама кршење темељних људских права.

Извор: Срна