latinica  ћирилица
08/12/2017 |  12:44 | Аутор: РТРС

Патријарх Иринеј окончао посјету Руској православној цркви

Делегација Српске православне цркве /СПЦ/, коју је предводио Његова светост патријарх српски Иринеј, завршила је посјету Руској православној цркви /РПЦ/ и њеном поглавару патријарху Кирилу.
Патријарх Иринеј (фото: © Tanjug/ Зоран Жестић) -
Патријарх Иринеј (фото: © Tanjug/ Зоран Жестић)

Патријарх Иринеј и делегација СПЦ су протеклих дана учествовали на свечаностима поводом 100 година од успостављања руске Патријаршије, на позив руског патријарха Кирила.

Током посјете руској патријаршији, патријарх Иринеј се састао и са руским патијархом Кирилом, који је рекао да ће се молити за мир и праведно рјешење питања Косова и Метохије, те пожелио да Бог помогне српском народу да сачува своје национално црквено јединство.

Патријарх српски Иринеј је током тог сусрета рекао да се Србија досљедно бори да у свом саставу сачува Косово и Метохију, које се неправедно отима од Србије, те да у томе очекује помоћ братске Русије и Руске православне цркве.

Српске црквене великодостојнике је са московског аеродрома Шереметјево испратио митрополит брјански и севски Александар, епископ росошански и острогошки Андреј, те секретар Одјељења за спољне црквене везе Московске патријаршије Игор Јакимчук.

Извор: СРНА