latinica  ћирилица
08/12/2017 |  10:45 ⇒ 13:56 | Аутор: РТРС

Више од 100 повријеђених Палестинаца на протестима

Више од 100 Палестинаца повријеђено је данас у сукобима са израелским снагама у Јерусалиму, на Западној обали и у Гази, изјавио је портпарол Црвеног полумјесеца Ераб Фукаха."Имамо 95 повријеђених на Западној обали и у Јерусалиму, а 15 у Гази", рекао је Фукаха "Спутњику".
Сукоби у Јерусалему - Фото: BBC
Сукоби у ЈерусалемуФото: BBC

Хиљаде Палестинаца протестују током "дана бијеса" поводом одлуке предсједника САД Доналда Трампа да призна Јерусалим као главни град Израела.

Демонстрације се одржавају у многим муслиманским земљама током редовне молитве петком, а учесници изражавају солидарност са Палестинцима.

Вјерници су по изласку из џамије Ал Акса у Јерусалиму кренули према капијама Старог града и узвикивали "Јерусалим је наш, Јерусалим је наш главни град" и "Не требају нам празне ријечи, потребне су нам каменице и калашњикови".

Потом су се догодили окршаји између демонстраната и полиције, пренио је Ројтерс.

У Хеброну и Витлејему десетине Палестинаца бацале су камење на израелске војнике, који су узвратили сузавцем.

У Гази је позив на демонстрације упућен са звучника на џамији, а десетине млађих лица запалила су гуме на главним улцама ове енклаве, која је под контролом исламистичког покрета "Хамас". Стотине људи кренуле су према граници са Израелом.

У јучерашњим окршајима повријеђен је 31 Палестинац, а није било извјештаја о погинулима.

"Хамас" је позвао на покретање новог устанка поводом Трампове одлуке.

Извор: СРНА