latinica  ћирилица
08/12/2017 |  08:42 ⇒ 08:56 | Аутор: РТРС

Сенатор Франкен подноси оставку послије оптужби

Демократски сенатор Ал Франкен најавио је да подноси оставку послије низа оптужби о недоличном сексуалном понашању.
Ал Франкен - Фото: Wikipedia
Ал ФранкенФото: Wikipedia

 Бивши комичар, чија политичка каријера је посљедњих мјесеци била у успону, одлуку је објавио у четвртак на сједници Сената.

"Дубоко вјерујем да као сенатор нисам урадио ништа да осрамотим ову институцију. Упркос томе, објављујем да наредних недјеља подносим оставку на положај у Сенату", рекао је сенатор из Минесоте, преноси Глас Америке.

Франкен је међу неколико истакнутих Американаца у политици, медијима и забави који су протеклих мјесеци оптужени за сексуално узнемиравање и недолично понашање.

"Поједине оптужбе против мене једноставно нису тачне, рекао је Франкен, чији одлазак представља прилику за Републиканце да поново освоје мјесто које су изгубили на изборима 2008. године и ојачају тренутну тијесну већину у Сенату.

Оптужбе да је Франкен недолично додиривао или покушавао да пољуби жене без њиховог пристанка почеле су да излазе на површину прије три недјеље.

Франкен се првобитно извинио због свог понашања, најавио да ће сарађивати у сенатској истрази и радити да поврати повјерење грађана.

Сенатори из Демократске странке, међу којима и већина сенаторки, затражили су, међутим, од Френкена да поднесе оставку, послије објављивања нових оптужби. Они су поздравили Франкенову одлуку да напусти положај сенатора.

Почетком недјеље, оставку је поднио и демократски конгресмен Џон Конијерс, послије најдужег мандата у Представничком дому Конгреса, због више оптужби о недоличном сексуалном понашању. Конијерс је демантовао те оптужбе.

Извор: Танјуг