latinica  ћирилица
07/12/2017 |  18:35 ⇒ 08/12/2017 | 10:31 | Аутор: РТРС

Кустурица тужио Дураковића и Аваз (ВИДЕО)

У Основном суду у Вишеграду одржано је главно рочиште по тужби филмског режисера Емира Кустурице против некадашњег начелника општине Сребреница Ћамила Дураковића и сарајевског листа Дневни аваз. Кустурица их тужи због тврдње да је режирао отимање земље од сребреничких Бошњака.
Емир Кустурица - Фото: РТРС
Емир КустурицаФото: РТРС

Кустурица тврди, да су у Авазу објављени нетачни подаци о покушају пљачке бошњачке земље и прању новца приликом изградње Андрићграда, те пљачке земље сребреничких Бошњака за реализацију пројекта Националног парка Дрина.

- Ту су објављени нетачни подаци, клевете о покушају пљачке бошњачке земље и прања новца. Ми смо имали толико комисија, пореских инспекција, и једних и других, тако да би оне сигурно утврдиле да смо хиљаду марака опрали, а не мојих 100 динара у старом џепу. Друга ствар - идеја да се некоме отима земља и то посебно бошњачка, није заснована ни на чему друго него на пустој мржњи у којој они живе већ 30 година од како су почели да вријеђају моју породицу и мене - каже Кустрица.

С друге стране, бивши начелник Сребренице Ћамил Дураковић је рекао да се не осјећа крив јер, како каже, у тексту није вријеђао Кустурицу, али је за пројекат "Резерват биосфере Дрина", нашао замјерку, оцијенивши да ће се парк простирати преко приватних посједа Бошњака и заобићи српска села.

- Ни у једном дијелу текста нисам нашао да сам ја лично прозвао Кустурицу за нешто, али је он мене "поткачио" за то.  Он зна зашто, из њему познатих разлога. Сви ми желимо национални парк, али је симптоматично је то како су се мапе уцртавале и симптоматично је ко су актери у свему томе. Ми смо мало негодовали око тога и завршили на суду - каже Дураковић.

Подсјећамо, у састав Резервата биосфере Дрина, као прекограничног заштићеног подручја, ушла би већ заштићена подручја у Србији - Национални парк Тара и паркови природе Мокра Гора и Заовине, а на подручју Републике Српске Национални парк Дрина. Успостављање прекограничног резервата биосфере значи и прекограничну сарадњу у наведеној области, историјску повезаност локалног становништва и упућеност једних на друге, а пројекат би се реализовао под окриљем Уједињених нација.