latinica  ћирилица
07/12/2017 |  16:46 ⇒ 19:12 | Аутор: РТРС

Завод за уџбенике расписао два конкурса (ВИДЕО)

Завод за уџбенике и наставна средства Републике Српске расписао је два конкурса.
Завод за уџбенике - Фото: РТРС
Завод за уџбеникеФото: РТРС

Први конкурс се односи на прибављање рукописа уџбеника за основну школу, гимназију и средње стручне школе, а други  за најбољи необјављени роман и већ традиционалну манифестацију "Златна сова".

За наредну школску годину предвиђено је прибављање рукописа за 16 уџбеника за основну школу, три уџбеника за гимназију и 96 за средње стручне и техничке школе. Међутим, из године у годину Завод расписује конкурсе на које се јавља недовољан број заинтересованих, па су тако у прошлој години, гдје је планиран исти број - 154 уџбеника, објављена само 23 нова.

- Да би неки рукопис био одобрен мора да прође законску процедуру, односно прописану Законом о издавачкој дјелатности и Законом о средњем и основном образовању. Мора испуњавати опште и посебне услове конкурса. Овом приликом позивамо све заинтересоване професоре основних и средњих школа и професоре универзитета да се пријаве на конкурс и да доставе своје рукописе - каже Весна Суботић, извршни директор Сектора издавачке дјелатности Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске.

Истовремено, објављен је конкурс за најбољи необјављени роман - Златна сова за 2018. годину. Право учешћа имају сви писци који стварају на српском језику, под условом да рукопис романа није раније објављен.

Илија Гајица, овогодишњи добитник награде Златна сова, сматра да је ово ријетка прилика, ако не и једина, да неко објави роман, а да није приморан да то ради уз бројне потешкоће и неразумијевање.

Гајица је позвао све ауторе да искористе прилику и пријаве се на конкурс и тако добију шансу да им књига буде објављена.

Осим нових издања уџбеника, предвиђена је адаптација и три уџбеника за основну школу, док ће се сва остала издања наћи на полицама књижара у другој половини наредне године.