latinica  ћирилица
07/12/2017 |  16:08 ⇒ 08/12/2017 | 10:34 | Аутор: РТРС

Медицинари у Власеници у штрајку (ВИДЕО)

Запослени у Дому здравља у Власеници поново су ступили у генерални штрајк.
Власеница - штрајк - Фото: РТРС
Власеница - штрајкФото: РТРС

Радници наводе да им се дугује седам зарађених плата, као и да им нису уплаћени доприноси и путни трошкови, те је ступање у штрајк било неминовно. Према наводима из штрајкачког одбора, штрајк ће трајати све док послодавац не испуни кључан захтјев - исплати барем три зарађене плате.

Захтјеви запослених у овом дому здравља још нису испоштовани, па је ступање у генерални штрајк било очекивана одлука. Навели су да ће збрињавати само хитне случајеве.

Медицинска сестра Драгица Ковачевић каже да радници само траже своје плате, те да ће одмах прекинути штрајк ако им буду исплаћене макар три плате.

Директорица Дома здравља Јагода Петровић каже да ова здравствена установа дугује три милиона марака, те да су рачуни још блокирани.

Петровићева појашњава да је годинама запосленима исплаћивана нето плата, али не и пореске обавезе.

- Држава је нешто отписивала, сада више не може. Пореска жели своје да наплати, а ми немамо довољно средстава да исплатимо бруто плату и све обавезе и зато смо у оваквом ћорсокаку - истакла је директорица.

Ако Пореска управа одблокира рачун, радницима ће, како наводи, бити исплаћена једна плата.

Љекар Младен Чумић каже да је синоћ сазнао да постоји могућност да буде плата, али да сумња да ће то бити реализовано.

Предсједница Штрајкачког одбора Дома здравља Владанка Влачић нагласила је да су запослени у тешком материјалном положају, због чега ће бити присиљени и на штрајк глађу, са циљем да се ово питање коначно почне рјешавати.

У власеничком дому здравља очекују помоћ Владе Републике Српске. Савјет ресорног министра Драгана Богданића да се смањи број радника није наишао на подршку, а ако се штрајк одужи, запослени кажу није искључено да Дом здравља оде у стечај.