latinica  ћирилица
07/12/2017 |  15:38 ⇒ 17:21 | Аутор: РТРС

Откривено гдје ће бити изложена најскупља слика на свијету

Слика Леонарда да Винчија, која је у новембру продата на аукцији за рекордних 450,3 милиона долара, биће изложена у новом музеју Лувр у Абу Дабију.
Салватор Мунди - Фото: Wikipedia
Салватор МундиФото: Wikipedia

"Салватор Мунди (Спаситељ свијета) стиже у Лувр Абу Дабија", навела је та културна установа на Твитеру, не наводећи власника слике, нити тачан датум излагања дјела.

Научници вјерују да је слика, уље на платну на којем је приказан Христ који држи кристалну круглу, једна од само неколико очуваних Да Винчијевих слика пет вијекова послије његове смрти.

Слика, чији Исусов загонетни поглед позива на упоређивање са загонетком осмјеха такође Да Винчијеве "Мона Лизе" (Ђоконда), била је у власништву енглеских краљева и војвода, а потом је нестала.

Платно се поново појавило 1900. године, када га је купио један британски колекционар. У то вријеме се сматрало да је то дјело неког Да Винчијевог ученика, а не самог мајстора сликарства.

Слика је продата 1958. године за 45 фунти, прије него што је утврђено да је дејло Да Винчија. Слика која је поново продата 2005. године, била је дјелимично оштећена, али је рестаурирана на захтјев конзорцијума трговаца умјетничким дјелима који су дали најмање 10.000 долара за обнову.

Око те слике се води и судски спор између једног руског милијардера и продавца умјетничких дјела.

Музеј Лувр у Абу Дабију, који ће изложити најскупљу слику на свијету, отворен је 11. новембра послије десет година градње.

За разлику од других музеја, који нуде дејла по одређеној класификацији, стиловима или цивилизацијама, музеј у Абу Дабију ће истицати универзалне теме и заједничке утицаје између цивилизација.

Извор: Агенције