latinica  ћирилица
07/12/2017 |  13:46 ⇒ 14:03 | Аутор: РТРС

Павић: Бакир наставио, гдје је Алија стао

Бошњачки члан Предсједништва и лидер СДА, Бакир Изетбеговић, дефинитивно иде стопама свога оца Алије. Ово што је Бакир урадио на састанку три члана Предсједништва БиХ и предсједника Србије у Београду дипломатски је скандал који подсјећа на оно што је Алија радио 1991. и 1992. године, тврди у интервјуу за портал РТРС-а аналитичар Александар Павић.
Александар Павић - Фото: СРНА
Александар ПавићФото: СРНА

Павић каже да ово што је Бакир Изетбеговић урадио јуче у Београду, подсјећа на рану јесен 1991. године, када су пред камерама Адил Зулфикарпашић и Никола Кољевић објавили да је у Београду постигнут договор, историјски споразум о успостављању бошњачко-српског дијалога, за шта су благослов дали Алија Изетбеговић и Слободан Милошевић.

- Док су они били пред камерама, стигао је телеграм од СДА у којем се Алија и ова странка ограђују од споразума. Практично су све договоре вратили на почетак - подсјећа Павић.

РТРС: Било је још сличних догађаја?

ПАВИЋ: Други случај, који људи више памте, јесте и Алијино повлачење потписа са Кутиљеровог плана у марту 1992. године. Изетбеговић је и тада једно говорио насамо, а друго јавно. Значи, какав отац, такав син. Бакир је наставио очевим стопама, а њихов програм се никад није промијенио. Исламска декларација по Изетбеговићима, треба да буде проведена у дјело, а то подразумијева исламизацију муслимана у БиХ и цијелом свијету. Док год Изетбеговић води политику, политички програм из Исламске декларације биће на снази.

РТРС: Како коментаришете јучерашње понашање Бакира Изетбеговића?

ПАВИЋ: Понашање Изетбеговића на састанку у Београду није никаква новина. То је само наставак традиције, гдје све што је договорено, сљедећег дана не важи. Бакир је наставио гдје је његов отац Алија стао. Нема ту изненађења. Цитираћу предсједника Републике Српске Милорада Додика који је казао: “Изненађен сам да је неко од Бакира очекивао да може да се држи било каквог договора“. Занимљив је моменат када се то дешава. Исти дан Исламска држава позвала је на буђење “спаваче“ у БиХ и најавила “крваво прољеће“ 2018. године. Такође, недавно је Атлански савјет предложио да Американци успоставе војну базу на Косову и у Брчком. Мислим да се Изетбеговић врло лијепо уклапа у ову њихову причу на начин да се не постигне договор у БиХ и региону, те да се дестабилизује ситација. Странцима је важно да у БиХ никад не дође до договора, а Бакир им је најбољи играч за то.

РТРС: Да ли се у Београду десио дипломатски скандал?

ПАВИЋ: Наравно да јесте. То је дипломатски скандал јер Изетбеговић није предсједавајући Предсједништва. Није било његово да се оглашава мимо Драгана Човића. Самим тим, прекршио је протокол. Као што је Александар Вучић, предсједник Србије потврдио, Изетбеговић је искочио из договореног колосијека између Предсједништва БиХ и предсједника Србије. Прекршио је протокол, али и не само то - увриједио је домаћина тиме што се понио мимо онога што је договорено иза затворених врата. Буквално је поништио и порекао оно што је Вучић већ изјавио. Тумачио бих ово Бакирово понашање као шамар и Србији и Вучићу.

РТРС: Мислите ли да је Бакир Изетбеговић дошао са планом, чекајући прави тренутак да дјелује?

ПАВИЋ: Он је то урадио свјесно. За то смо имали најаву прије 20-ак дана, када је рекао да, што се њега тиче, БиХ треба да призна Косово. И он је на неки начин тај став наставио да заговара. Та изјава од раније је такође узнемирила духове. Изетбеговић је дао до знања да ће са њим бити тешко постићи договор, не само што се тиче Косова, већ и разграничења. Убијеђен сам да овакво понашање није случајно. Тачније, све је смишљено.

РТРС: Ова ситуација, вјероватно је показала какви су политички односи у БиХ?

ПАВИЋ: Само је изашло на видјело оно што је, очигледно, одавно ту. Једноставно, СДА и Бакир Изетбеговић никад неће одустати од ревизије Дејтонског споразума и од тога да мојоризацијом унитаризују БиХ. Добро је када изађе све то овако у јавност, па се јасно зна које су му намјере. Сјетимо се оспоравања Дана Републике, тужбе против Србије... Изетбеговић и СДА на БиХ гледају као на своју личну имовину, а сви други треба да се њима прилагоде. Он од тога неће одустати.

РТРС: Након овога како би се представници Републике Српске у бх. иституцијама требали понашати?

ПАВИЋ: Када су овакве ствари у питању, када се доводи у питање опстанак Српске, када се дестабилизују односи међу три конститутивна народа, они би требало да реагују, да се пробуде. Не могу да буду на страни Изетбеговића или чак неутрални. Знају шта је радио Алија, шта ради Бакир, познат им је и програм СДА, па ту не можете да ћутите. Морате да се опредијелите за Републику Српску, макар њен предсједник био неко с ким се не слажете, или га можда лично мрзите. Српски народ и њена Република морају српским политичарима у Сарајеву да буду на првом мјесту. Да постоји јединство у редовима српских политичара, Бакиру би било теже дјеловати. Јасно је да свако ко искаче од српских интереса, стаје на страну Изетбеговића и СДА.

РТРС: Да ли би се опозицији овако летаргично понашање у Сарајеву могло обити о главу и на наредним изборима?

ПАВИЋ: Наравно. Па не можете да будете равнодушни према очигледним нападима на Републику Српску, а који долазе из Сарајева, СДА и Изетбеговића. Опозиција би требало да научи лекцију још од одржавања референдума у Српској, када је износила разно-разне изјаве, па се касније видјело како су прошли на изборима. Предстојећи, општи избори су много важнији и мислим да би могли оваквим дјеловањем да доживе још већи пораз.

Бојана Милаковић/РТРС