latinica  ћирилица
07/12/2017 |  12:43 ⇒ 19:02 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Отклонити неправилности у изборним јединицама (ВИДЕО)

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић сматра да су уочене неправилности у изборним јединицама у Српској које се односе на избор посланика у Народну скупштину и парламент БиХ, што би требало да буде отклоњено.
Састанак руководства НСРС и ЦИК-а, прес - Фото: РТРС
Састанак руководства НСРС и ЦИК-а, пресФото: РТРС

"Изборне једнинице седам, осам и девет у Републици Српској добиле су на општим изборима, на уштрб изборне јединице три, по мандат више", рекао је Чубриловић новинарима у Бањалуци, након састанка са члановима Централне изборне комисије БиХ.

Он каже да су приликом избора у парламент БиХ за три изборне јединице додијељена три мандата, а оштећена изборна јединица један, која би требало да добије мандат више.

"Покушаћемо да у тијелима Народне скупштине сагледамо све могућности у овом процесу и у сарадњи са ЦИК-ом БиХ видимо да ли нешто може да буде промијењено, што би морало да буде завршено до маја наредне године када ће бити одређен датум за одржавање општих избора у БиХ", додао је Чубриловић.

Он је оцијенио да додатни проблем представља различита судска пракса приликом тумачења истих закона, а самим тим и рад Комисије за сукоб интереса.

Чубриловић је навео да је на састанку било ријечи о неусклађености Закона о спречавању сукоба интереса у органима власти Републике Српске са Изборним законом БиХ.

На питање како коментарише да по важећем Изборном закону мандати припадају појединцима, а не странкама, Чубриловић је рекао да се залаже да компензациони мандати припадају странкама, а појединачно освојени мандати појединцима, те да је потребно размотири питање обједињавања локалних и општих избора у БиХ.

Предсједник ЦИК-а БиХ Ирена Хаџиабдић рекла је да је Народна скупштина Републике Српске дужна да у складу са Изборним законом БиХ преиспита функционисање изборних јединица ради једнаке вриједности гласа бирача и броја мандата у законодавним институцијама.

"Доставили смо број бирача по изборним јединицама. Када је ријеч о Народној скупштини Републике Српске имамо одређену диспропорцију у изборним јединицама, која није велика, али би је требало преиспитати", каже Хаџиабдићева, која наводи да је на састанку било ријечи о измјенама и допунама Изборног закона БиХ и да би било добро да буду донесене прије маја наредне године.

Она је напоменула да ће ЦИК БиХ наредне седмице дати на увид јавности податке о имовини којом располажу изабрани званичници.

Хаџиабдићева је подсјетила да су странке обавезне да покажу из којих се извора финансирају, те да то не подразумијева имовину странке, и навела да би било могуће у истој години организовати изборе за све нивое власти у БиХ.

Одговарајући на питање да ли се ситуација Мостара, у којем од 2008. године нема избора, може поновити на нивоу БиХ, Хаџиабдићева је рекла да у ЦИК не виде потребу да се то деси.

"Према тренутним законским рјешењима, ако их у међувремену неко не промијени, имаћемо обавезу да распишемо изборе 8. и 9. маја за 7. октобар наредне године. Када је ријеч о Српској добиће комплетну власт након избора - предсједника, потпредсједнике, Народну скупштину и Вијеће народа, док ће БиХ и Федерација БиХ имати представничке домове и кантоналне скупштине", рекла је Хаџиабдићева.

Она је појаснила да у овом моменту, након одлуке Уставног суда БиХ, недостају одредбе колико се делегата бира из појединих кантона, те додала да има још пет мјесеци да буде нађен начин како ће то бити урађено.

"Ако не буде начина да то буде спроведено ЦИК ће сагледати све законске могућности да одреди", рекла је Хаџиабдићева.

Она сматра да је недопустиво да од 2008. године нема избора у Мостару и да је то озбиљно кршење принципа редовних избора у БиХ.

Извор: РТРС/ Срна