latinica  ћирилица
06/12/2017 |  19:10 ⇒ 07/12/2017 | 07:42 | Аутор: РТРС

Трамп признао Јерусалим за престоницу Израела

Предсједник САД Доналд Трамп прогласио је Јерусалим главним градом Израела, истакавши да је то почетак новог приступа сукобу Израела и Палестине.
Доналд Трамп (Фото:  AP Photo/ Evan Vucci) -
Доналд Трамп (Фото: AP Photo/ Evan Vucci)

Трамп је навео и да ће САД пребацити амбасаду из Тел Авива у Јерусалим. Он је додао да је дошао на мјесто предсједника САД да би на нови начин гледао на свјетске проблеме, јер сви изазови захтијевају "нови приступ".

Како каже, претходним америчким предсједницима је признање Јерусалима као главног града Израела било обећање током изборних кампања, али да то нико није урадио.

"Израел је суверена нација са правима као свака друга да одлучи који је њен главни град. Прихватање тога је неопходно за постизање мира. Прије 70 година под Труманом смо признали Израел. Јерусалим је сједиште израелске владе, израелског парламента, као и израелског Врховног суда", навео је Трамп.

Лидер Хамаса Исмаил Ханије и палестински предсједник Махмуд Абас, вођа Фатаха, договорили су се нешто раније да Палестинци након Трампове објаве изађу на улице Јерусалима.

"Одлука која је донијета је агресија против Палестинаца, муслимана и сваког слободног човјека на свијету", рекао је о Ханије и упозорио да "нико не може да предвиди ствари које ће развити као посљедица, не само међу Палестинцима, већ у читавом региону".

Ханије је нагласио да "неће бити државе Израел на палестинској земљи", и да ће Јерусалим бити главни град државе Палестине. Оцијенио да одлука САД представља званичан крај преговора о миру.

Осим тога, шеф Арапске лиге Ахмед Абул Геит је очекивану одлуку САД о признању Јерусалима означио као "неоправдано провоцирање Арапа", као ударац за арапско-америчке односе и улогу САД као посредника, док је турски предсједник Тајип Рџеп Ердоган упозорио да ће признање Јеруслима као израелског главног града "ићи на руке терористичким групама".

Упозорењима на опасност придружиле су се и критике европских лидера, као и папе Фрање и хришћанског свештенства у Јерусалиму.

Извор: Агенције