latinica  ћирилица
06/12/2017 |  18:52 ⇒ 07/12/2017 | 07:52 | Аутор: РТРС

Из Сарајева нове оптужнице против Срба (ВИДЕО)

Из Сарајева, нове оптужнице! Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу за ратни злочин у Власеници, против актуелног начелника општине Мирослава Краљевића. За злочин над Бошњацима `92. и `93. оптужени су и Мане Ђурић, Раденко Станић и Горан Гарић, припадници тадашње Станице јавне безбједности.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Четворица оптужених терете се за убиства и присилне нестанке најмање 22 лица, незаконита заточења, мучења и злостављања десетина Бошњака, пљачкање и уништавање имовине. Власеничани су, ипак, увјерени да је ријеч о политичким оптужбама.

Краљевић је био командир Специјалног вода СЈБ, Ђурић начелник станице, Станић командир, а Гарић полицајац. Оптужница их терети да су, са другим припадницима војске и полиције, прогонили бошњачке цивиле и затварали у објекте на неколико локација, укључујући и логор Сушица.

Не знам о каквим злочинима у Власеници сада говоре. Па недавно је и Хашки трибунал потврдио да се у Власеници није догодио никакав геноцид и злочин, ослободивши генерала Ратка Младића за те оптужбе - каже Споменко Стојишић, предсједник Борачке организације Власеница.

Предсједник организације РВИ Власеница Милинко Мишић подизање оптужнице сматра сулудим.

 - Лично познајем сву четворицу и могу да гарантујем да нису никакве злочине причинили - тврди Мишић.

Тужилаштво ће наводе оптужбе доказивати позивањем више од 140 свједока, док ће 20 свједока исказ дати уз неке од мјера заштите. Приложено је више стотина материјалних доказа. Свако ко је починио било какав злочин треба да буде кажњен, став је министра унутрашњих послова Драгана Лукача. Ипак, каже, ствара се утисак да за ратне злочине морају да одговарају само Срби.

- Само се надам да ће суд да буде праведан и да неће бити пристрасан - каже Лукач

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање. Истрага се води од 2005, а бх. тужилаштво случај је преузело у децембру 2007.