latinica  ћирилица
06/12/2017 |  18:05 | Аутор: РТРС

Суд БиХ: Савјет министара не мора платити одштету Хрватској за Свилај

Суд БиХ пресудио је у корист Савјета министара БиХ, односно Министарства саобраћаја и комуникација БиХ, у случају тужбе “Хрватских аутоцеста“ (ХАЦ), у вези с накнадом штете од близу милион КМ због, како се наводи, кривице министарства из БиХ за пропуст у уговору са фирмом “Штрабаг“ приликом градње моста Свилај.
Други пут положен камен темељац за мост у Свилају - Фото: klix.ba
Други пут положен камен темељац за мост у СвилајуФото: klix.ba

“Хрватске аутоцесте“ су Министарству саобраћаја и комуникација БиХ у октобру 2015. године послале захтјев за исплату износа од 535.000 евра са затезним каматама. То је износ који су ХАЦ уплатиле “Штрабагу“ након договора о обештећењу. Министарство из БиХ није уплатило тај износ и услиједила је тужба која је крајем новембра одбачена на Суду БиХ због застаре потраживања.

Наиме, застара у овом случају наступа три године након што је оштећена страна сазнала за штету и страну која је ту штету починила. С обзиром на то да је ХАЦ за штету сазнао 27. децембра 2012. године, а да је тужба поднесена 29. јуна 2016. године, захтјев је одбијен. Док се хрватска страна успјела нагодити са “Штрабагом“ плативши нешто више од милион КМ, БиХ је отишла на суд и изгубила. Арбитражни суд у Хагу донио је у септембру пресуду у случају тужбе “Штрабага“ против Босне и Херцеговине, а у корист аустријске грађевинске компаније. Све заједно износи око 2,5 милиона конвертибилних марака.

Иако је “Штрабаг“ добио посао градње моста на Свилају на конкурсу 2011. године, компанија 2012. године није уведена на терен како би започела прве захвате. У том тренутку није била осигурана сва потребна документација, односно грађевинске дозволе и сагласности.

Извор: Блиц