latinica  ћирилица
06/12/2017 |  16:25 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Први пацијент у БиХ примио кубанску вакцину (ВИДЕО)

БиХ је прва у Европи, у којој се кубанска вакцина може купити легалним путем. Први пацијент вакцину је већ примио, а половином децембра биће доступна и осталима. Највише помаже обољелима од рака плућа.
Кубанска вакцина - Фото: РТРС
Кубанска вакцинаФото: РТРС

Велика ефикасност, сигурна употреба и без нуспојава- кубанска вакцина Цимавакс стигла је и на наше тржиште. Великом броју обољелих до сада је омогућила изљечење или продужење живота. Само на Куби таквих је пет хиљада случајева.

- Мислим да је ово веома значајно зато што рак, а нарочито рак плућа има висок степен смртности. Ово је веома битно јер није ријеч само о Куби, БиХ или Европи. Ријеч је о обољењу које је распрострањено у цијелом свијету - каже Сораида Акоста Брукс, професорка у Центру за молекуларну имунологију из Хаване.

Иако је много полемике било приликом увођења вакцине, широка примјена у смислу свакодневне љекарске препоруке сачекаће стварне ефекте у пракси. Да је на тржишту доступна потврђују у надлежној Агенцији за лијекове, док из Министарства поручују да су клиничка испитивања у току.

- Агенција је учинила оно што је у њеној надлежности и омогућила да се лијек нађе на тржишту у БиХ. Остатак би требало да одраде институције здравственог система како би се тај лијек у пракси на што повољнији и приступачнији начин обезбиједио онима којима је најпотребнији - истиче Александар Золак, директор Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ.

Министар здравља и социјалне заштите Српске Драган Богданић каже да вакцина прво пролази клиничко испитивање и да ће након тога бити познати даљи кораци.

У овом тренутку стручњаци на Куби раде на већем броју клиничких истраживања нових вакцина. Најдаље се, према тврдњама кубанских стручњака, дошло у истраживању вакцине за рак простате. Очекује да ће у односу на вакцину за рак плућа, имати једнак успјех у лијечењу.