latinica  ћирилица
06/12/2017 |  15:59 ⇒ 18:21 | Аутор: РТРС

Требиње запошљава приправнике (ВИДЕО)

У Требињу је у току реализација програма самозапошљавања и запошљавања приправника. Градска управа је за 77 апликаната који ће покренути или проширити властити бизнис обезбиједила 12.500 КМ бесповратних новчаних средства. У наредних 12 мјeсеци Град ће финансирати и приправнике.
Општина Требиње - Фото: РТРС
Општина ТребињеФото: РТРС

Шансу за први посао, и то у реалном сектору, добило је 14 приправника са високом стручном спремом, а средства за њихове плате у наредних годину дана, обезбијеђена су из градског буџета. Према најавама надлежних, програми запошљавања приправника, као и подршка самозапошљавању настављају се и у наредној години. Данас су потписани уговори са 25 апликаната о додјели бесповратних новчаних средстава за покретање властитог бизниса.

Илија Имшир узгојем свиња бави се 14 година и ово је, каже, прва финансијска помоћ, коју је добио. 12 500 КМ искористиће за проширење фарме и запошљавање једног радника.

- До сада сам узимао кредите, ово је прва и права подршка - каже Имшир.

Од 77 аплиакната који су добили бесповратна средства највише их је из области пољопривреде. За ту грану и субвенција су највише, до 12.500 КМ, док су за сектор услуга и трговине најмањи. Без обзира на износ, кажу, подршка је веома важна за покретање или опстанак у неком послу.

За подршку малом бизнису који би у будућности могао постати озбиљан чинилац привредне слике Требиња из буџета ће бити издвојено око 468.000 КМ. Надлежни најављују да на овом неће стати.

- Град Требиње ће због њиховог храброг потеза донијети одлуку да у буџету буду додатно награђени неповратним средствима у 2018. години - најављује градоначелник Лука Петровић.

У буџету је планирано и око 150.000 за програм запошљавања приправника. Потписани су уговори са 14 послодаваца из реалног сектора, а план је да се шанса за приправнички стаж обезбиједи незапосленим особама са ВСС.

- За оне који имају до 180 бодова плата је 450 КМ плус допринси, док је за оне са 240 бодова плата 550 КМ - каже Петровић.

На евиденцији требињске филијале Завода за запошљавање је 245 лица са факултетском дипломом. Надлежни најављују да ће шансу за приправнички стаж добити сви они који су завршили факултет до 31. 12. 2016. године.