latinica  ћирилица
06/12/2017 |  13:44 | Аутор: РТРС

Бертон: Корупција прожима све секторе

Шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Брус Бертон изјавио је данас у Сарајеву да корупција прожима све секторе у БиХ, те да је повезана са организованим криминалом и најтежим облицима криминала.
Брус Бертон -
Брус Бертон

Представљајући Приручник ОЕБС-а о борби против корупције, Бертон је рекао да корупција слаби привреде, подрива демократију и владавину права, а нагриза и повјерење јавности.

"Расипајући јавне ресурсе, одвраћајући стране инвестиције и узрокујући стање апатије и неповјерења, деструктиви ефекти корупције су итекако стварни. Као они који су најтеже погођени овим проблемом, грађани БиХ константно изржавају забринутост због корупције, указујући да је то један од највећих приоритета којима треба да се баве домаће власти, али и међународна заједница", истакао је Бертон.

Он је рекао да, иако су предузети неки почетни позитивни кораци, грађани БиХ и даље чекају на конкретан и опипљив напредак у борби против корупције.

"Представљајући међународне стандарде, дајући смјернице и дијелећи искуства и најбоље примјере из праксе, Приручник ОЕБС-а биће вриједан ресурс за креаторе политика дјеловања и стручно особље у борби против корупције у БиХ", нагласио је шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ.

Према његовим ријечима, ОЕБС ће у БиХ наставити да користи широко распрострањено присуство на терену и да блиско сарађује са властима, правосуђем и цивилним друштвом како би промовисао напоре цијелог друштва на спречавању и борби против корупције.

Вршилац дужности главног тужиоца БиХ Гордана Тадић рекла је да ће Приручник о борби против корупције омогућити да се запослени у Тужилаштву, али и другим правосудним организацијама на свим нивоима у БиХ, упознају о начину борбе против корупције.

"Питање корупције је веома значајно, али је тај проблем у највећем дијелу присутан на локалним нивоима, гдје грађани БиХ остварују своја основна права јер је веома ријетка ситуација када највиши државни званичници примају мито. Обично се та врста дијела појављује у локалним заједницама", истакла је Тадићева.

Тадићева је нагласила да је Тужилаштво БиХ једна од ријетких институција која је против корупције кренула да се бори и у сопственим редовима, истакавши да се тренутно воде истраге против главног тужиоца и његовог замјеника, али и да су дисциплински поступци покренути и против више других тужилаца.

Директор Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције Хасим Шаботић рекао је да му је драго што овај приручник обрађује тему лобирања која је у формално правном смислу непознаница у БиХ, те што се у њему налазе регионали и међународни примјери како регулисати ту област.

Шаботић је истакао да као резултат рада Агенције данас у БиХ постоји 13 тијела за спречавање корупције, 11 стратегија за борбу против корупције и 12 акционих планова креираних у складу са принципима државне стратегије, а биће донесен и оквир за борбу и превевенцију корупције на свим нивоима власти у БиХ.

Замјеник министра безбједности Мијо Крешић истакао је да су стратегија и акциони планови за борбу против корупције у БиХ доста добри и усклађени са највећим европским стандардима, али да се проблем, како каже, појављује код реализације, спровођења и имплементације.

"Корупција је у БиХ присутна у великој мјери и ми смо је препознали као једну од највећих безбједносних пријетњи. Мислим да је непостојање владавине права, нефункционицање система у пуном капацитету, опредијелило значајан број људи који су у институцијама, али и изван њих, да пробају да рјешавају ствари изван система, користећи разне коруптивне моделе", навео је Крешић.

Приручник ОЕБС-а о борби против корупције представља референтну публикацију која на једном мјесту обједињује међународне стандарде и најважнија расположива правна средства, најновије законодавне и проведбене трендове, те примјере из праксе у области превенције и сузбијања корупције.

Извор: СРНА