latinica  ћирилица
06/12/2017 |  12:03 ⇒ 12:15 | Аутор: РТРС

Забринутост због Трампове одлуке о Јерусалиму

Русију брине могућност погоршања сукоба између Израела и палестинских власти због плана предсједника САД Доналда Трампа да америчку Амбасаду у Израелу премјести у Јерусалим, саопштено је из Кремља. Забринутост су изразиле и Њемачка,Француска, Турска ...
Јерусалим - Фото: Screenshot
ЈерусалимФото: Screenshot

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је, коментаришући могућност пресељења америчке Амбасаде у Израелу, напоменуо да се не може разговарати о одлукама које још нису донесене.

Њемачка је изразила забринутост да би на Блиском истоку могло да дође до избијања насилних сукоба након навода да ће предсједник САД Доналд Трамп данас признати Јерусалим за престоницу Израела.

Министарство спољних послова у Берлину је, наиме, у савјетима за њемачке држављане који намјеравају да посјете Израел и палестинске територије навело: "Од 6. децембра 2017. могуће су демонстрације у Јерусалиму, на Западној обали и у појасу Газе. Не могу се искључити ни насилни сукоби", пренио је Ројтерс.

Њемачко министарство савјетује своје држављане у Јерусалиму да преко локалних медија помно прате ситуацију.

Амерички званичници најавили су да ће предсједник САД данас признати Јерусалим за престоницу Израела и Стејт департменту издати налог да почне вишегодишњи процес пресељења америчке амбасаде из Тел Авива у свети град.

Неименовани званичници кажу да ће признавање Јерусалима као израелске престонице бити признавање "историјске и садашње реалности", а не политичко саопштење, преноси АП.

Они указују да се готово све агенције израелске владе и парламент Израела налазе у Јерусалиму, а не у Тел Авиву, гдје се пак налази амбасада САД и амбасаде других земаља.

Пресељење америчке амбасаде, које је Трамп обећао током предизборне кампање и на чијем спровођењу инсистира, неће се реализовати одмах, напоменули су исти званичници, који су тражили да остану неименовани јер нису овлашћени да јавно говоре на ту тему прије званичног Трамповог саопштења.

Америчко признање Јерусалима као престонице Израела угрозило би мировне напоре Бијеле куће на Блиском истоку, упозорио је јуче палестински предсједник Махмуд Абас.

Могућност да САД признају Јерусалим као престоницу Израела коментарисао је јуче и турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган, који је упозорио да ће, у том случају, Турска бити приморана да прекине све дипломатске односе са Израелом.

Истовремено, француски предсједник Емануел Макрон пренио је америчком предсједнику забринутост због могућности да би САД могле једнострано да признају Јерусалим као престоницу Израела, саопштено је у уторак из Макроновог кабинета.

Извор: Блиц, Агенције