latinica  ћирилица
06/12/2017 |  11:09 ⇒ 18:50 | Аутор: РТРС

Подигнута оптужница за ратне злочине у Власеници (ВИДЕО)

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу за ратне злочине у Власеници. Међу оптуженима је и актуелни начелник и бивши посланик у НСРС Мирослав Краљевић. Осим Краљевића оптужени су Мане Ђурић, Раденко Станић и Горан Гарић.
Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Тужилаштво БиХФото: РТРС

Оптужени су у вријеме обухваћено оптужницом били функционери Станице јавне безбједности Власеница. Мјештани ове општине увјерени су да је ријеч о политичким оптужбама које немају везе са реалношћу.

Поступак Тужилаштва БиХ, које је саопштило да истрагу води од 2007. године, изненадио је и организације проистекле из Одбрамбено отаџбинског рата.

- Не знам о каквим злочинима у Власеници сада говоре. Па недавно је и Хашки трибунал потврдио да се у Власеници није догодио никакав геноцид и злочин, ослободивши генерала Ратка Младића за те оптужбе - каже Споменко Стојишић, предсједник Борачке организације Власеница.

Предсједник организације РВИ Власеница Милинко Мишић подизање оптужнице сматра сулудим.

 - Лично познајем сву четворицу и могу да гарантујем да нису никакве злочине причинили - тврди Мишић.

Свако ко је починио злочин треба да буде процесуиран, став је министра унутрашњих послова Драгана Лукача. Ипак, каже, ствара се утисак да за ратне злочине морају само да буду оптужени Срби.

- Само се надам да ће суд да буде праведан и да неће бити пристрасан - каже Лукач.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.