latinica  ћирилица
06/12/2017 |  11:03 ⇒ 18:10 | Аутор: РТРС

Влада Српске: Кључни циљ опоравак привреде

Кључни циљ и приоритет Владе Републике Српске у наредној години биће опоравак привреде, а до 2020. године очекује се наставак стабилног кретања привредног раста по стопама од 3,7, 3,8 и четири одсто, истиче се у Приједлогу програма економских реформи за период 2018–2020. година.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

"У периоду 2018-2020. година очекује се наставак стабилног кретања привредног раста, као резултат раста индустријске производње, подржане растом привредних активности у окружењу, односно одрживог нивоа извозне тражње, даљег раста домаће тражње и позитивних ефеката инвестиција", наводи се у овом документу.

Према Приједлогу програма економских реформи, који би Народна скупштина Републике Српске требало да разматра на предстојећој посебној сједници, наглашава се да се наставком позитивних кретања у прерађивачкој индустрији може очекивати повећање броја запослених и инвестиција, што би се позитивно одразило на развој одређених грана индустрије.

Кључне реформске области и у 2018. години представљају надоградњу већ почетих реформских процеса из претходне три године, односно приоритет Владе Републике Српске и у 2018. години биће опоравак привреде, наставак реформи у области јавних финансија и додатно унапређивање пословног окружења.

"Приоритет ће бити и ефикасности тржишта рада и образовања, реформа финансијског сектора, те реформа јавног сектора. Све дефинисане мјере имају само задатак, а то је да буду замајац новом привредном циклусу", истиче се у документу.

Предвиђено је да реформе обухвате управљање јавним финансијама, реформу тржишта, енергије и транспорта, секторски развој, те пословно окружење и смањење неформалне економије, истраживање, развој и иновације и дигиталну економију, реформе у вези са трговином, образовање и вјештине, запошљавање и тржиште рада и социјална укљученост, смањење сиромаштва и једнаке могућности.

Детаљном анализом стања у свим областима, а на основу политика Владе, дефинисаних Реформском агендом и Акционим планом, који су усаглашени са ЕУ и међународним финансијским институцијама, дефинисане су реформске области за 2018. годину, у складу са смјерницама Европске комисије за програме економских реформи.

Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске, на којој би требало да буде разматран и Приједлог програма економских реформи Републике Српске за период 2018-2020. година, заказана је за уторак, 12. децембра.

Извор: СРНА