latinica  ћирилица
05/12/2017 |  21:04 ⇒ 21:09 | Аутор: РТРС

Зворник: Промовисан серијал књига "Косингас" и "Милош Обилић"

У Зворнику је вечерас промовисан серијал књига епске фантастике под називима "Косингас" и "Милош Обилић", аутора Александра Тешића из Београда.
Зворник: Промовисан серијал књига епске фантастике под називима "Косингас" и "Милош Обилић", - Фото: СРНА
Зворник: Промовисан серијал књига епске фантастике под називима "Косингас" и "Милош Обилић",Фото: СРНА

Тешић је зворничкој публици представио романе "Кроз огањ и воду", "Ред змаја", "Бездањ", "Смртовање", "Онај што научи мрак да сија", "Змај и ждрал", "Копље Светог Георгија", "Витез заточеник", "Клетва Каинова".

Он је рекао новинарима да су овим серијалом обухваћене теме из друге половине 14. вијека, крај српског царства и лик Марка Краљевића, који је, према легенди, највећи српски народни јунак, док је, како историја изучава, био турски вазал.

"У романима сам дао своје виђење, мало фантастично, мало историјско, док је главна тема мојих романа сукоб између старе српске, однонсо словенске вјере и православља, и како се црква борила са старом вјером и старовјерјем", истакао је Тешић.

Он је додао да је резултат те борбе православље код Срба, које се разликује од руског и оног код других православних народа.

"Наше православље је јединствено баш због тога што у себи садржи многе елементе старе вјере које је црква прихватила јер су били добри", појаснио је Тешић.

Тешићев серијал књига епске фантастике штампан је у издању куће "Страхор" из Београда.

Александар Тешић рођен је у Чачку 1961. године. Дјетињство је провео у иностранству, гдје је почео да пише.

Организатори вечерашње промоције су Народна библиотека и Дом омладине.

Извор: СРНА