latinica  ћирилица
05/12/2017 |  20:03 ⇒ 06/12/2017 | 10:47 | Аутор: РТРС

Руси избачени са Зимских Олимпијских игара!

Русији је забрањено учешће на Зимским олимпијским играма у Пјонгчангу 2018. године, саопштио је Међународни олимпијски комитет.
Зимске олимпијске игре у Пјонгчангу - Фото: илустрација
Зимске олимпијске игре у ПјонгчангуФото: илустрација

Руси су избачени са ЗОИ због доказа о системском допингу на Играма 2014. чији су били домаћин у Сочију.

Такође, Олимпијски комитет Русије мораће да плати одштету МОК у износу од 15.000.000 долара, док је Витали Мутко, тадашњи министар спорта, доживотно је суспендован за било шта у вези са Олимпијским играма.

Ипак, руски спортисти који докажу да су били "чисти", као и на љетњим олимпијским играма у Рију прошле године, моћи ће да учествују под неутралном, олимпијском заставом.

Одлуку је саопштио предсједник МОК Томас Бах, послије већања комисије од четрнаест чланова, који су претходних седамнаест мјесеци покушавали да утврде да ли је и колико држава Русија учествовала у цијелом скандалу, почев још од Игара у Лондону 2012. године.

"Ова одлука требало би да стави тачку на ову штетну епизоду за спорт, али и послужи као катализатор у још ефективнијој борби WАДА против допинга", наводи се у саопштењу МОК.

Пред комисијом су говорили и чланови бројне руске делегације, на челу са Виталијем Смирновим-дугогодишњим чланом МОК и некадашњим КГБ агентом-али и осамнаестогодишњом двоструком шампионком свијета Евгенијом Медведевом. Међутим, ни то није помогло да Руси под својом заставом и химном наступе у Пјонгчангу.

С друге стране, Мутко, који је данас замјеник премијера Русије и на челној позицији организационог комитета за предстојеће Свјетско првенство у фудбалу, одбацио је прошлог петка оптужбе да је било системског допинга спортиста.

Руски олимпијски комитет, али и предсједник државе Владимир Путим, најавили су могућност бојкота такмичења, које стартује у Јужној Кореји деветог фебруара, уколико им учешће буде забрањено.

Жуков: Руски спортисти ће се жалити на одлуку ИОЦ-а

Предсједник руског Олимпијског комитета Александар Жуков рекао је да ће се руски спортисти жалити на одлуку Међународног олимпијског комитета, о забрани Русији да учествује на Зимским олимпијским играма у Јужној Кореји.

Он је додао да ће жалба бити упућена Суду за арбитражу у спорту, јавила је новинска агенција "Р-спорт".

Захарова: Русија неће бити уздрмана

Руско Министарство спољних послова саопштило је данас да Русија неће бити уздрмана одлуком Међународног олимпијског комитета да забрани учешће њених спортиста на Зимским олимпијским играма у Јужној Кореји и да ће и ово преживјети.

"Ми никада нећемо бити оборени. Ни свјетским ратом, ни распадом СССР-а, ни санкцијама", написала је портпарол Министарства спољних послова Марија Захарва на друштвеним мрежама.

Она је додала да ће Русија и ово преживјети.

Извор: Агенције