latinica  ћирилица
05/12/2017 |  18:55 ⇒ 06/12/2017 | 09:28 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Европа не трпи љеност! (ВИДЕО)

Европе нема без рада! То је била порука европског комесара Јоханеса Хана, након јучерашњег захтјева да БиХ добије повлаштен статус када је ријеч о чланству у ЕУ.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Званичнике Српске Ханов одговор није изненадио - Европа не трпи лијеност, поручила је премијерка Жељка Цвијановић.

- Тражено је од мене да ја осигурам тај неки повлаштен статус за БиХ. То није мој задатак, то није мој посао. Ја могу да дам своје мишљење, али статус кандидата није бесплатан ручак. Није нешто што можете тек тако да добијете. Морате остварити резултате - рекао је Јоханес Хан, комесар ЕУ за приоширење и политику сусједтсва.

Ова изјава није изненадила српске политичаре. Европска унија, иако има дискреционо право да неким земљама убрза европски пут, никада никога није наградила за лијеност, а сигурно неће државу као што је БиХ, каже премијерка Жељка Цвијановић.

- Ја сам заговорник тезе да овдје треба јако повезати ствари на унутрашњем плану, на начин да се поштује механизам координације. А то значи, да се синхронизовано и организовано у реду, а не у нереду, као што је то до сада био случај, крећете према Европској унији - истакла је премијерка Српске.

Да је БиХ изгубила сваку врсту привилегованог статуса код европских званичника, потврдио је и шеф делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк. Поручио је, да БиХ каска за Србијом и Црном Гором када је ријеч о кандидатском статусу, и да би се врло лако могло догодити да она буде једина земља западне Европе која није чланица ЕУ.

- Ово више нема смисла. Сада не треба да буде питање - шта се може или не може договорити, већ треба да сједнете коначно сви и фино ријешите да ли желите да будете у ЕУ или не - поручио је Вигемарк.

Ово није први пут да су европски званичници разочарани у БиХ, подсјећају из Српске.

- Господин Хан је открио једно лицемјерство које већ годинама траје у Сарајеву и које је посљедњих неколико година имало за циљ изазивање међусобних сукоба - оцијенио је Ненад Стевандић, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске.

- Оно што европске званичнике код нас увјек буни је, да становништво БиХ, и у Републици Српској и у Федерацији, и апсолутно све анкете показују да желе да буду дио ЕУ. Међутим, политичари који раде на спровођењу Реформске агенде не држе се онога што су обећавали - навела је Ана Тришић-Бабић, бивша замјеница министра иностраних послова БиХ и савјетница предсједника Републике Српске.

Уз упитник, камен спотицања представља и усвајање Закона о акцизама, иако су то договорили потписивањем Реформске агенде. Осим лијености коју су показале власти на бх. нивоу, проблем представљају и разне блокаде и непоштовања ставова ентитетских власти, каже премијерка Српске.

- Веома често имате такав однос да нивои власти нешто изврше, а неки други блокирају, као што смо сада имали случај са Законом о акзизама, гдје је Република Српска извршила све своје обавезе, Федерација је скоро завршила или је на добром путу да то скоро уради. А, онда имате гњаважу која траје годину дана на нивоу БиХ - навела је Цвијановићева.

О Закону о акцизама поново би требало да се расправља у Сарајеву, јер је Савјет министара доставио Парламентарној скупштини БиХ приједлог сета закона, чиме се стекао први услов да они буду на дневном реду сједнице Дома народа, заказаној за четвртак.

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић каже да је "овдје главни проблем у бошњачким рукама..."

Као један од ријетких примјера на којем се може градити будућност БиХ, европски званичници наводе Механизам координације којем је требало неко вријеме да профункционише, додајући да би такав модел требало користити у прилагођеној форми за сва питања која се тичу ЕУ. Бх. политичари од европских званичника јуче су добили јасну поруку – нема више времена за било какве изговоре.