latinica  ћирилица
05/12/2017 |  18:07 ⇒ 18:56 | Аутор: РТРС

Шамац- У јануару Центар за његу старијих лица (ВИДЕО)

У Шамцу би у јануару требало да почне да ради Центар за његу и помоћ у кући старијим особама.
Центар за старе - Фото: РТРС
Центар за стареФото: РТРС

Резултат је то сарадње швајцарског Црвеног крста и општине Шамац у пројекту "Здравље и старење", вриједном око 160.000 КМ, који ће ангажовати незапослено медицинско особље, његоватеље и тзв. геронто домаћице.

Пензионер Милан Воћкић из Шамца с нестрпљењем ишчекује почетак рада Центра, будући да му се, због здравствених проблема које имају и он и супруга, указала потреба за помоћ у кући, али и повременом медицинском његом.

- То је веома потребно овако старијој особи, која је болесна, као и ја и моја супруга - навео је Милан.

Центар за његу и помоћ у кући старијим особама биће смјештен у просторијама Црвеног крста, док ће се помоћ и њега пружати у властитом дому корисника.

Серафина Вилушић, из Црвеног крста Швајцарске, канцеларија у Тузли, каже да ће швајцарски Црвени крст осим ових средстава који подразумијевају оперативне трошкове за имплементацију пројекта, уложити и средства у адаптацију простора који је неопходан да би се створили технички услови.

- Општина ће учествовати са 50.000 марака у наредне три године у овом пројекту, док швајцарски ЦК улаже више од 107.000 марака. Пројекат подразумијева обилазак старих и немоћних особа на подручју Шамца. Ове године очекујемо тридесетак корисника, а наредних година ће се тај број и повећати - рекао је Ђорђе Милићевић, начелник Шамца.

Цијене услуга биће формиране накнадно, а требало би да буду у складу са скромним пензионерским буџетом. Ово је и прилика за посао незапосленог медицинског особља, његоватеља и геронто домаћица.