latinica  ћирилица
05/12/2017 |  18:04 ⇒ 18:05 | Аутор: РТРС

Габријел: Вашингтон полако губи позицију свјетског лидера

Њемачки министар спољних послова Зигмар Габријел рекао је данас да се свјетски поредак мијења и да се полако губи доминантна улога САД као свјетског лидера под администрацијом предсједника Доналда Трампа.
Зигмар Габријел - Фото: ТАНЈУГ
Зигмар ГабријелФото: ТАНЈУГ

Он је на форуму о спољној политици данас у Берлину рекао да Њемачка мора активније да брани своје интересе, ако мисли да се супростави Вашингтону.

"Глобална доминација САД полако постаје историја. Постепено америчко напуштање улоге гаранта мултилатерализма, кога предводи Запад, убрзава промјену свјетског поретка са непосредним посљедицама по Њемачке и европске интересе", рекао је он.

Он је додао да Њемачка не може само да реагује на америчку политику, већ мора да формира свој став. "Чак и када Трамп напусти Бијелу кућу односи са САД више никада неће бити исти", рекао је Габријел, преноси "Раша тудеј".

Габријел је оптужио САД да више не виде свијет као глобалну заједницу, већ као борилиште гдје се свако бори за предност.

Он је додао да Европа мора јасније да дефинише своје интересе како би постала важан глобални играч.

"Како се САД повлаче са међународне сцене, нико се није окренуо ЕУ", рекао је он, додајући да ЕУ више не стоји иза одређених вриједности, оптуживши чланице блока да третирају ЕУ као да "имају још једну у џепу".

Извор: СРНА