latinica  ћирилица
05/12/2017 |  16:39 | Аутор: РТРС

Иванић: Проблем акциза није у Републици Српској, већ међу бошњачким политичарима

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић изјавио је данас да није задовољан како се БиХ креће на европском путу и да за рјешавање проблема недостаје политичке храбрости и спремности на компромисе.
Младен Иванић - Фото: www.predsjednistvobih.ba
Младен ИванићФото: www.predsjednistvobih.ba

"Није то незадовољство везано само за једну или двије ствари, него има шири контекст у коме треба пуно више политичке храбрости и спремности на компромисе да се такве ствари ријеше", рекао је Иванић у Бијељини, коментаришући посљедњу посјету европског комесара за проширење Јоханеса Хана БиХ.

Он каже да није реално очекивати да статус кандидата за чланство у ЕУ добије земља која не може да постигне договор у вези са изборним законом.

"Није реално да једна земља, која није сигурна да ће уопште имати формирану власт послије избора, добије статус кандидата", оцијенио је Иванић.

Српски члан Предсједништва БиХ истакао је да проблем у вези са акцизама није једини разлог незадовољства европским путем БиХ, али је један од разлога, као што се и третира у европским институцијама, те да има и других проблема, попут одговора на Упитник ЕУ који још нису спремни.

"Главни проблем акциза није унутар Републике Српске, него је у чињеници да нема довољно бошњачких гласова подршке након што се у СДА разишао један број посланика и активност за обезбјеђивање гласова не треба да иде ка Републици Српској, него ка Федерацији, посебно бошњачким политичким партијама", поручио је Иванић.

Извор: СРНА