latinica  ћирилица
05/12/2017 |  14:24 | Аутор: РТРС

Осам вируса који би могли да униште човјечанство

"Јахачи апокалипсе" су вируси који би могли да униште човјечанство, а по тврдњама стручњака тренутно их је осам - ласа, марбург, нипа, хендра, вирус који узрокује кримско-конгоанску хеморагичну грозницу, те зика, денга и ебола вирус.
Илустрација (Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

Стручњаци Свјетске здравствене организације и америчких центара за контролу и превенцију болести у Атланти наводе да су многи од нових вируса који су запријетили човјечанству заправо стари, јер код животиња постоје већ вијековима.

Према мишљењу стручњака, осам ових вируса су најопаснији за човјечанство.

Од ласе годишње умире око 5.000 људи. Вирус преносе глодари у западној Африци, нарочито једна врста пацова која живи у кућама.

Ласа изазива повраћање, пролив и хеморагичну грозницу. Годишње се тим вирусом зарази око 300.000 особа.

Стопа смртности од вируса марбург је чак 90 одсто. Вирус је добио име по њемачком граду Марбургу, гдје се појавио 1967. године код запослених у једној лабораторији који су радили истраживања са зараженим зеленим мајмунима из Уганде.

Вирус марбург изазива хеморагичну грозницу, за коју је карактеристично тешко крварење, отказивање органа и, у многим случајевима, смрт.

Нипа вирус потиче из истоименог села у Малезији и преносе га слијепи мишеви. Овај вирус је сврстан у четврту, највишу категорију биолошке опасности, што значи да се проучава у специјалним лабораторијама, уз највеће могуће мјере опреза.

Хендра је блиски "рођак" нипе - то је вирус који је 1994. године у Аустралији са коња прешао на човјека.

Кримско-конгоанска хеморагична грозница први пут је описана 1944. године на Криму, а затим је 1969. године забиљежен у Конгу. Током посљедњих десетак година, болест се појавила у југоисточној Европи - Грчкој, Албанији и Бугарској, а у Србији на Косову и Метохији.

Дивље и домаће животиње, попут оваца и говеда, природни су резервоари вируса који се сматра једним од профитера климатских промјена и глобалног загријавања. Зараза се преноси убодом инфицираног крпеља или директним контактом с крвљу заражених животиња, најчешће током клања.

Зика вирус је поријеклом из Африке, а назван је према тропској шуми Зика у близини језера Викторија у Уганди, гдје је 1947. године први пут изолован код мајмуна. Вирус зика се затим проширио дуж екваторијалне Африке и касније по Азији, Полинезији и прије неколико година у Америци.

Преноси га тропски комарац //Aedes aegypti/. Зараза се код људи јавља након убода агресивне женке комарца. Већина заражених не примјећује никакве симптоме, али зика је врло опасан за труднице јер зараза тим вирусом у трудноћи може да резултира рађањем дјеце са микроцефалијом.

Од денга грознице годишње оболи више од 50 милиона људи. Симптоми су висока температура, главобоља, болови у мишићима и зглобовима, као и осип сличан оспицама, а у тежим се могу јавити јака крварења која узрокују смрт.

Ебола вирус, који многи сматрају најгорим и најопаснијим икада, појавио се 1976. године у једном селу уз обалу ријеке Еболе, у Конгу, након чега је забиљежено двадесетак епидемија у Африци.

Најгора је била епидемија у западној Африци, која је од 2013. до 2016. године убила 11.300 људи.

Симптоми болести су: висока температура, грозница, болови у мишићима, главобоља, повраћање и пролив и, на крају, обилно крварење, кома и смрт, преноси "Спутњик".

Извор: Срна