latinica  ћирилица
05/12/2017 |  14:18 ⇒ 14:29 | Аутор: РТРС

Ђокић-Вигемарк: Српска испунила обавезе из реформске агенде

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да је Република Српска, када је ријеч о надлежностима овог министарства, успјешно испунила обавезе из Реформске агенде, што није случај са другим нивоима власти у БиХ.
Петар Ђокић и  Ларс-Гунар Вигемарк (Фото: http://www.vladars.net) -
Петар Ђокић и Ларс-Гунар Вигемарк (Фото: http://www.vladars.net)

Током разговора са шефом делегације Европске уније у БиХ Ларс-Гунаром Вигемарком, наглашена је важност спроводених мјера Реформске агенде, како због процеса приступања Европској унији, тако и због развоја привреде и привлачења нових инвестиција.

Ђокић је нагласио да је Министарство опредијељено за активну и конструктивну координацију и политику сарадње, да досљедно испуњава своје обавезе и активно учествује у реформским процесима, уз потпуно уважавање уставних надлежности.

На састанку је истакнуто да улагања у енергетски сектор доприносе стабилном тренду раста и развоја Републике Српске и БиХ, саопштено је из ресорног министарства.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк поручио је да није заговорник постављања "вјештачких рокова", те да процес добијања статуса кандината за чланство у ЕУ зависи искључиво од резултата и десиће се оног тренутка када их БиХ постигне.

"Статус кандидата и само чланство у ЕУ није поклон и нешто што ће се десити тек тако, оно ће подразумијевати темељну транзицију и цјелокупну трансформацију у којој требају учествовати млади људи", рекао је Вигемарк новинарима у Бањалуци.

Он је додао да мора постојати одређена повезница са образовањем, у којој ће постојати усмјерење које се тиче ЕУ, јер ће једног данас бити потребно хиљаде државних службеника који ће радити на питањима европских интеграција.

"Треба узети у обзир регионалну перспективу гдје је Хрватска већ у ЕУ, а Србија и Црна Гора напредују на свом путу према чланству, и шта ће се заправо десити када БиХ буде окружена земљама чланицама ЕУ?", додао је Вигемарк.

Према његовим ријечима, није тренутак за било какво свађање и указивање на то ко блокира процес, већ је кључно остваривање напретка и постизање барем минималног консензуса и доношења одлука које ће осигурати резултате.

Европски комесар за политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханес Хан поручио је јуче након састанка са политичким лидерима у Сарајеву да је од њега затражен повлаштен статус за БиХ, истичући да статус кандидата ЕУ није бесплатан ручак и нешто што се може добити без резултата.