latinica  ћирилица
05/12/2017 |  13:34 | Аутор: РТРС

Харири повукао оставку, постигнут договор са Хезболахом?

Премијер Либана Саад Харири је повукао оставку, након што је постигнут договор са ривалским политичким партијама у земљи, јављају агенције.
Саад Харири  (Фото: http://nna-leb.gov.lb) -
Саад Харири (Фото: http://nna-leb.gov.lb)

Либан је запао у политичку кризу након изненађујуће Хариријеве оставке почетком прошлог мјесеца, коју је објавио у телевизијском обраћању из Саудијске Арабије.

Харири је као главни разлог за оставку навео мијешање Хезболаха у регионалне политичке и пословне токове, али је убрзо његова оставка "суспендована", а земља је била у својеврсном "статусу кво".

Харири је од краја прошле године на челу коалиционе владе у којој је и проирански Хезболах и чији су људи на неким министарским позицијама.

Када је поднио оставку, рекао је и да брине за своју безбједност, а у Бејрут се вратио "околним путем", тек након три недјеље и посјета Француској, Египту и Кипру.

Харири је прошле недјеље рекао да је његова шокантна оставка требало да "упозна свијет са ставом Либана да више не може да толерише утицај екстремистичког Хезболаха у послове земаља Залива".

Сада је објављено да је послије првог састанка Хариријевог кабинета од оставке "постигнут консензус са коалиционим партнерима", али нема детаља о договору и о томе каква је позиција Хезболаха у влади.

Извор: Б92