latinica  ћирилица
05/12/2017 |  12:08 ⇒ 12:21 | Аутор: РТРС

Предложен притвор за осумњичене за злочине над Србима у Коњицу

Тужилаштво БиХ упутило је Суду БиХ приједлог за одређивање притвора за 13 осумњичених за злочине почињене над српским цивилима на подручју Коњица и околине 1992. године, потврдио је Срни портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.
Српске жртве - Брадина -
Српске жртве - Брадина

Притвор је предложен због опасности да би боравком на слободи осумњичени могли ометати истрагу, прикривати доказе, те утицати на свједоке или саучеснике.

Притвор је предложен и због општих околности почињеног кривичног дјела, гдје би пуштање осумњичених на слободу могло изазвати узнемирење јавности и популације жртава.

Припадници Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ ухапсили су јуче 13 некадашњих припадника структура такозване Армије БиХ, Територијалне одбране и МУП-а у Коњицу осумњичених за злочине над више десетина жртава српске националности у Брадини, Коњицу и другим мјестима.

Ухапшени су Шефик Никшић, Аднан Аликадић, Митко Пиркић, Сафаудин Ћосић, Мухамед Цакић, Исмет Хебибовић, Реџо Балић, Хамед Лукомирак, Алмир Падаловић, Сеад Јусуфбеговић, Сенадин Ћибо, Аган Рамић и Есад Рамић.

Ријеч је о осумњиченима за злочине почињене у прољеће и љето 1992. године на подручју Коњица и околине који су резултирали уклањањем и присилним пресељењем готово цјелокупне популације становништва српске националности са тог подручја.

Тим злочинима обухваћена су убиства, мучења, силовања, злостављања и прогони жртава, а осумњичени су под истрагом због кривичног дјела злочин против човјечности.

Извор: Срна