latinica  ћирилица
04/12/2017 |  18:49 | Аутор: РТРС

Уклањање Харадинаја са потјернице још једна злоупотреба

Универзитетски професор Дејан Мировић сматра да је скандалозно што је УНМИК "преузео на себе улогу државе и са потјернице Интерпола скинуо Рамуша Харадинаја", оцијенивши да овај инцидент може да буде само први у низу, уколико Србија не буде на опрезу.

Мировић истиче да је преседан да Харадинај, који у Србији оптужен за ратне злочине полињене на Косову и Метохији, буде скинут са Интерполове потјернице на захтјев УНМИК-а, нагласивши да ово није прва злоупотреба почињена под овом мисијом на Космету.

"Проблем је не у самој мисији, већ у појединцима који њоме управљају на терену. То су досад били људи који долазе из држава које су признале косовску независност и чак му то и омогућиле", рекао је за Мировић.

С обзиром на тренутно стање на терену, каже Мировић, појединци у УНМИК-у би могли да направе још штете и то много озбиљније по Србију, прије свега, преко извјештаја које подносе Генералној скупштини УН.

"Западне силе, али прије свега Велика Британија, већ дуже вријеме траже да се извјештај о Косову у УН или не подноси или да се подноси у дужим временским размацима него што је сада. Свака даља активност зависиће од тога какав је извјештај представник УНМИК-а поднио свом надређеном органу, односно Савјету безбједности", рекао је Мировић.

Он истиче да је након тога "све спушта кроз специјализоване организације УН, попут УНЕКО-а, или других организација које нису директно повезане са УН, као што је, на примјер, Интерпол".

Мировић је указао да се главна битка у УН води око тога да се Резолуција 1244 замијени неком другом.

"Не бих се изненадио да у некој затвореној форми и усмено, у излагању извјештаја пред Савјетом безбједности од представника УНМИК-а чујемо да су затражили промјену Резолуције 1244, јер је то њима /Приштини и онима који подржавају Косово/ главни циљ, уз редефинисање њиховог статуса", рекао је Мировић.

Научни сарадник Института за европске студије Руске академије наука Павел Кандељ констатовао је да Мисија УНМИК-а од почетка није била статусно неутрална и да је апсурдно очекивати да остану неутрални када је ријеч о Харадинају.

"Искрено говорећи, УНМИК се уопште не пита. Све зависи од ЕУ и других центара моћи, а УНМИК је само једна бирократска структура од које ништа не зависи. За Европу, Харадинај је легитимни предсједник владе једне земље, пуноправни учесник дијалога између Приштине и Београда. Харадинај потпуно одговара Бриселу, као што им одговара и Хашим Тачи, који, такође, има велики досије", рекао је Кандељ.

Он каже да је тајним службама добро познато све што су урадили Харадинај, Тачи и друге вође терористичке ОВК.

"То је веома повољно за ЕУ, јер се жице помоћу којих се покреће Харадинај, налазе у рукама Брисела. Наравно, сарадња са оваквим личностима изазива одређена питања код европске јавности, али не код оног дијела који прати искључиво мејнстрим медије", каже Кандељ.

Извор: СРНА