latinica  ћирилица
04/12/2017 |  17:59 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Српски полицајци учествовали у хапшењу у Коњицу

Припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске учествовали су данас у Коњицу и Сарајеву хапшењу 13 лица осумњичених за ратни злочин над Србима на ширем подручју Коњица током протеклог рата.
МУП Републике Српске - Фото: РТРС
МУП Републике СрпскеФото: РТРС

Ова лица осумњичена су да су у вријеме оружаног сукоба на подручју Коњица планирала и организовала систематичан напад усмјерен против српских цивила, чиме су наступиле тешке посљедице по цивилно српско становништво, саопштио је МУП Српске.

Припадници СИПА БиХ ухапсили су данас, по налогу Тужилаштва БиХ, 13 некадашњих припадника структура такозване Армије БиХ, Територијалне одбране и МУП-а у Коњицу осумњичених за злочине над више десетина Срба у Брадини, Коњицу и другим мјестима.

Ријеч је о осумњиченима за злочине почињене у прољеће и љето 1992. године на подручју Коњица и околине који су резултирали уклањањем и присилним пресељењем готово свих Срба са тог подручја.

Тужилаштво их терети за убиства, мучење, силовање, злостављање и прогон жртава. Ова лица ухапшена су због сумње да су на подручју Коњица починила кривична дјела злочин против човјечности и ратни злочин против цивилног становништва.

Ухапшени су Шефик Никшић, Аднан Аликадић, Митко Пиркић, Сафаудин Ћосић, Мухамед Цакић, Исмет Хебибовић, Реџо Балић, Хамед Лукомирак, Алмир Падаловић, Сеад ЈусуФбеговић, Сенадин Ћибо, те Аган и Есад Рамић.

У мају 1992. године на најбруталнији начин убијено је 48 српских цивила из Брадине, остали су одведени у логоре и протјерани, а Храм Вазнесења Господњег запаљен је и срушен.

За три дана, од 25. до 27. маја 1992. године бошњачки и хрватски злочинци бацили су 26 тијела у јаму испред православног храма у Брадини. У логорима су животе изгубила још 22 српска цивила, а за пет лица се и даље трага.

Извор: СРНА