latinica  ћирилица
04/12/2017 |  16:28 ⇒ 18:20 | Аутор: РТРС

Родитељска кућа у Бањалуци, дом за 43 породице (ВИДЕО)

Прва Родитељска кућа за дјецу обољелу од малигних болести у Републици Српској, за 15 мјесеци, била је други дом за 43 породице из свих крајева Српске.
Родитељска кућа у Бањалуци - Фото: РТРС
Родитељска кућа у БањалуциФото: РТРС

Кућа је изграђена средствима прикупљеним у кампањи "С љубављу храбрим срцима", под покровитељством предсједника Републике.

На 5. донаторској вечери одржаној у децембру 2014, обезбијеђена су средства за изградњу овог објекта у највећем граду Српске, у износу од 886 хиљада марака, од чега је 50 хиљада марака уплаћено за помоћ изградњи Родитељске куће у Сарајеву.

Родитељска кућа у Бањалуци, за дјецу која се у Универзитетском клиничком центру РС лијече од малигних болести, и поред свих проблема са којима су суочени њени мали станари, одише позитивном енергијом и домаћинском атмосфером.

Током протеклих петнаест мјесеци рада, многима је била други дом и уточиште.

Када болест закуца на врата, наступају многе невоље. Тада је свака помоћ добродошла. Игре и безбрижности дјетињства претварају се у беспоштедну борбу за живот у којој породична заједница има велику улогу.

Малим станарима Родитељске куће, али и члановима њихових породица, на располагању је седам апартмана, играоница, соба за рекреацију, кухиња са трпезаријом и учионица.

Родитељска кућа један је од малобројних објеката ове намјене у региону.

Родитељи су поштеђени подстанарских брига током лијечења дјеце, а близнина Универзитетско клиничког центра улива им додатну сигурност, јер је боравак у њој бесплатан.

То је и био циљ организатора кампање, помоћи дјеци у стању потребе, олакшати им дане, мјесеце, понекад и године лијечења, показати хуманост, солидарност и јединство свих нас на дјелу.