latinica  ћирилица
04/12/2017 |  16:27 ⇒ 17:08 | Аутор: РТРС

У Тузли одржана пројекција филма "Лица Лафоре" (ФОТО)

У Тузли је одржана пројекција филма "Лица Лафоре" аутора Дениса Бојића рађеног у продукцији РТРС-а.
Тузла: Промоција филма "Лица лафоре" - Фото: РТРС
Тузла: Промоција филма "Лица лафоре"Фото: РТРС

Пројекцију филма "Лица Лафоре" организовала је Клиника за неурологију УКЦ Тузла, у сарадњи са Медицинским факултетом Универзитета у Тузли.

Пројекцији је присуствовао министар здравства Тузланског кантона др Бахрудин Хаџиефендић, неуролози Домова здравља Тузланског кантона, физијатри, логопеди Универзитетског клиницког центра и студенти медицинског факултета универзутета у Тузли, као и представници фармацеутских компанија.

Поводом пројекције одражана је и конференција за медије на којој су учествовали проф. др. Џевдет Смајловић, проф. др Селмира Бркић, прим. др Лариса Ковачевић, др Леила Авдић, прим. др Невзета Мустафић и Денис Бојић, аутор филма.

У свом обраћању новинарима прим. др Лариса Ковачевић епилептолог, шеф Одјела опште неурологије Клинике за неурологију УКЦ Тузла рекла је да је одлазак на конгрес у Барселону требао да буде један од оних на којима се повећава ниво знања.

- Осјећајност, што нас је сустигла на пројекцији филма "Лица Лафоре" бацила је радост медицинског сазнања потпуно у други план. Денис Бојић је, режирајући покретне слике, о овој, бар за сада, инфаустној болести, заслужио "Оскар хуманости" - истакла је Ковачевићева.

Тузла: Филм "Лица лафоре" (Фото: РТРС)

Филм "Лица Лафоре" екранизује борбу за проналазак лијека за једну од најтежих дјечијих болести на свијету.

Он документује судбину породице Гајић и њихову вишегодишњу надљудску борбу за проналазак лијека за Лафорину болест од које су обољеле њихове двије кћерке.

Аутор филма Денис Бојић истиче да је пројекција у Тузли изузетно важна, јер ће велики број љекара први пут видјети шта је у ствари Лафорина болест, те да осим едукативног карактера овај филм наставља своју мисију, а то је коначна побједа Лафорине болести и глобално подизање свијести о ријетким болестима.

Након Тузле, филм ће бити приказан на свим медицинским факултетима у Хрватској.

Прва пројекција ће бити у Загребу 6. децембра. Послије слиједи велика пројекција у Европском парламенту у Стразбуру, након чега филм "Лица Лафоре" очекује низ међународних филмских фестивала.