latinica  ћирилица
04/12/2017 |  15:50 ⇒ 18:15 | Аутор: РТРС

Требиње: Ускоро Центар за аграрни развој медитеранског дијела регије (ВИДЕО)

У Требињу би ускоро требало да буде формиран Центар за аграрни развој медитеранског дијела ове регије.
Требиње - Центар за аграрни развој - Фото: РТВ Слобомир
Требиње - Центар за аграрни развојФото: РТВ Слобомир

Центар би својим дјеловањем покривао општине Билећа, Љубиње, Берковићи и град Требиње, а циљ је да се на најбољи начин искористи све обрадиво земљиште на овом подручју.

О детаљима је разговарано на састанку са министром пољопривреде, шумарсва и водопривреде Стевом Мирјанићем.

Подручје четири најјужније општине Републике Српске има климатске особености које га издвајају од осталих пољопривредних области, али и остале потенцијале за интензивнији аграрни развој.

Зато сви релевантни чиниоци морају кроз будући Центар преузети дио обавеза како би се од свега добио максимум и у количини и у квалитету пољопривредних производа.

- Имамо воду и квалитетно земљиште, и треба још добра координација рада свих одјељења која се баве тим пословима, истакао је Лука Петровић, градоначелник Требиња.

Намјера је да министарство набави и три милиона марака вриједну машину -фрезу која и кршевито земљиште претвара у обрадиво.

- Имамо у ове четири општине око 12 хиљада хектара обрадивог земљишта и морамо да разлучимо шта је за обраду, шта није, шта је за шуму, шта није, појашњава Стево Мирјанић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.

 Сваки обрадиви хектар мора добити и воду и зато се наставља градања система за водоснабдјевање, истиче министар Мирјанић.

Наводњавање ће ускоро бити могуће и тамо гдје га никада није било.

- Нама је најважнији пројекат наводњавања горњег поља, а данас смо договорили да почну радови у фебруару, појаснио је Дарко Крунић, начелник општине Љубиње.

Један од првих задатака је инвентаризација земљишта, односно свих површина које се могу користити за пољопривредну производњу.

То је предуслов и за укрупњавање парцела, без чега нема ни озбиљније пољопривредне производње.