latinica  ћирилица
04/12/2017 |  15:44 ⇒ 15:45 | Аутор: РТРС

Не можете да заспите? "Трик" за брз сан...

Слаб сан негативно утиче на здравље. Према Центру за контролу и превенцију болести у САД-у, недостатак сна повезан је с хроничним болестима укључујући дијабетес, срчане болести, гојазност, па чак и депресију.
Несаница (фото:narodnilijek.com) -
Несаница (фото:narodnilijek.com)

"Више од 10 одсто популације пати од хроничне инсомније, што значи да су имали проблема са спавањем дуже од три мјесеца - испричала је докторка Шели Хершнер, професорка неурологије у Медицинском центру за поремећаје у спавању у Мичигену.

Ако вам не полази за руком да у 20 минута након буђења поново заспите, устаните и премјестите се у неки други мирни дио стана или куће. Покријте се и покушајте да заспите. Можете се и вратити у свој кревет када примијетите да вас хвата сан.

Зашто ово "ради"?

Ако останете у кревету, почећете да осјећате притисак да заправо треба да спавате, а то ће вас још више исфрустрирати, објаснила је докторка Хешнер. Тај притисак може повећати откуцаје срца и изазвати нелагоду - што отежава поновни сан. Промјена околине може нас умирити и помоћи нам да поновно заспимо.

Покушајте да се премјестите на кауч, покријте се ћебетом и само лезите. Ако вам одговара можете на Јутјубу упалити и неки бијели шум, попут воде, фена, откуцаја срца који ће вам помоћи да се опустите.

Ова техника је врло корисна и чак боља од медикамената, додала је Хешнер.

Извор: Б92