latinica  ћирилица
04/12/2017 |  13:54 | Аутор: РТРС

Окружни суд И. Сарајево вратио случај "Велики Жеп" на поновни поступак

Окружни суд у Источном Сарајеву није пресудом наложио да се непокретности у Хан Пијеску – локалитет Велики Жеп, књижи на БиХ, већ је управну ствар вратио на поновни поступак да би били отклоњени процесни недостаци, саопштено је из Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове /РУГИП/.
Хан Пијесак - Фото: РТРС
Хан ПијесакФото: РТРС

Из РУГИП-а наводе да је Окружни суд у Источном Сарајеву 18. октобра донио пресуду којом је поништио рјешење РУГИП-а од 20. фебруара.

"Разлог за такву пресуду је што, према захтјеву Министарства одбране БиХ, заступаног по законском заступнику Правобранилаштву БиХ, за промјену носиоца права својине у јавним књигама на основу пресуде Суда БиХ, није спроведен посебни испитни поступак, односно није извршено саслушање странке, а било је потребно имајући у виду одредбе члана 130 Закона о општем управном поступку", истичу у РУГИП-у.

Из РУГИП-а подсјећају да су примили одређен број захтјева Правобранилаштва БиХ за књижење перспективне војне имовине на подручју неколико локалних заједница у Републици Српској.

Након поступања РУГИП-а и одбијања захтјева за књижење перспективне војне имовине на БиХ, покренути су управни спорови код надлежних окружних судова.

"Од покренутих тужби у управном спору против другостепеног рјешења три су ријешена, и то у окружним судовима у Добоју и Требињу, на начин да су тужбе одбијене, а потврђена другостепена рјешења РУГИП-а", објашњавају у РУГИП-у.

У РУГИП-у додају да су управни спорови који се воде пред окружним судовима у Бијељини и Бањалуци још су у току.

Правобранилац БиХ Млађен Мандић рекао је недавно за федералне медије да је Окружни суд у Источном Сарајеву, поступајући према управном спору којег је Правобранилаштво БиХ покренуло против РУГИП-а, наводно одлучио да Управа мора укњижити локацију Велики Жеп код Хан Пијеска у власништво БиХ, односно Министарства одбране БиХ.

Извор: СРНА