latinica  ћирилица
04/12/2017 |  12:27 ⇒ 12:30 | Аутор: РТРС

Маријанац оставио дубок траг у географској науци

Поводом смрти професора бањалучког Природно математичког факултета у пензији и сенатора Републике Српске Здравка Маријанца, данас је у Бањалуци одржана комеморација на којој су његови некадашњи сарадници говорили о животу и дјелу овог великана савремене српске географије и једног од главних оснивача овог факултета.
Комеморација - Фото: РТРС
КомеморацијаФото: РТРС

Декан ПМФ-а Горан Трбић је говорећи о животу и раду свог некадашњег професора, а потом и колеге, истакао је да је Маријанац дао значајан допринос географској науци те да је демографија била његов примарни интерес.

Он је навео да је иза Маријанца, између осталог, остало 18 књига различитих тематика, бројни научно-стручни радови од којих су многи преведени на њемачки, италијански и француски језик.

Како је нагласио, Маријанац је учествовао и у изради 12 пројеката, од којих су неки имали и међународни карактер, а био је и покретач научних часописа.

Трбић је додао да је Маријанац био и један је од оснивача и први предсједник Географског друштва Републике Српске, те да је за свој допринос развоју друштва и науке добио више друштвених признања међу којима је и златна медаља
"Јован Цвијић" - једно од од најугледнијих одличја у европском кругу географских друштава.

Комеморација Здравку Маријанцу

Добитник је и медаље Више Педагошке школе у Кракову, плакете Географског друштва Републике Српске и плакете ПМФ-а.

Комеморацији је уз чланове породице, сараднике и бројне чланове академске заједнице присуствовао и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Здравко Маријанац рођен је 1936. године у Јајцу, гдје је завршио основну, а у Бањалуци је завршио средњу школу.

Преминуо је у Бањалуци, 1. децембра након краће болести.

Маријанац ће бити сахрањен данас у 14.00 часова на Новом гробљу у Бањалуци.