latinica  ћирилица
03/12/2017 |  18:43 ⇒ 20:44 | Аутор: РТРС

Обиљежен Међународни дан особа са инвалидитетом (ВИДЕО)

"Не поред других, него са другима. У игри, раду и учењу". Ово је порука која је из Бањалуке упућена са манифестације организоване поводом 3. децембра, Међународног дана особа са инвалидитетом.
Међународни дан особа са инвалидитетом - Фото: РТРС
Међународни дан особа са инвалидитетомФото: РТРС

Домаћини из Центра "Заштити ме" упозоравају, особе са инвалидитетом морају бити укључене у друштво 365 дана, а не само на свој дан.

Министар рада и борацко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић сматра да лица са инвалидитетом треба да буду интегрисана у друштво и да дају свој допринос у оној мјери колико то могу.

"Овдје посебно желим да апострофирам ратне војне инвалиде из одбрамбено-отаџбинског рата, цији је статус дефинисан Законом о првима бораца", рекао је Савановић вецерас новинарима у Бањалуци, након манифестације поводом обиљежавања 3. децембра - Медународног дана лица са инвалидитетом.

Савановић је истакао да Влада и институције Републике Српске морају уцинити максималне напоре према ратним војним инвалидима да се ти људи не осјецају хендикепираним и одбаценим, вец да су они дио друштва који даје пуни допринос сходно својим физицким и психолошким могуцностима у креацији и напретку друштва.

Он је рекао да је Влада Републике Српске до сада укупно стамбено збринула 8.334 корисника из категорије породица погинулих и ратних војних инвалида од прве до цетврте категорије.

Савановић је рекао да је за ове категорије грађана до сада у Репубици Српској изграђена 2.241 стамбена јединица.

Директор Јавне установе Центар "Заштити ме" Бањалука Зорица Кузмановић Василић рекла је новинарима да овакве манифестације и укључивање лица са инвалидитетом треба да се одржавају током читаве године.

"Свакодневно треба да разговарамо о овој теми и да се дјеца од самог рођења упознају са лицима са инвлидитетом и да сви заједно живимо не једни поред других, као што је наш мото, него са другима у игри, раду и учењу", поруцила је Василићева.

Манифестацији су присуствовали и министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, представници бањалучких организација и удружења лица са инвалидитетом.

Требиње: Проблема доста, очекују се рјешења

Лица са инвалидитетом са подручја требињске регије поручила су данас да су запошљавање, архитектонске баријере, социјална искљученост из друштва, набавка лијекова неки су од проблема са којима се суочавају.

Чланови 11 удружења која окупљају лица са инвалидитетом из источне Херцеговине данас су говорила о проблемима на пригодној свечаности која је организована у Дому пензионера у Требињу поводом 3. децембра Међународног дана лица са инвалидитетом.

Предсједник Скупштине Координационог центра лица са инвалидитетом источне Херцеговине Момчило Дамјанац каже да је једна од тема био и закон који би, осим ратних војних инвалида и цивилних жртава рата, требало да обухвати и остала лица са инвалидитетом која нису имали прилику да остваре инвалиднину.

"Имамо одличну сарадњу и подршку од градоначелника Требиња и осталих начелника источне Херцеговине, који су увијек спремни да саслушају и помогну нашој категорији у складу са њиховим могућностима", навео је Дамјанац.

Одборник у Скупштини града Требиње Милица Ијачић, иначе лице са инвалидитетом, изразила је очекивање да ће у наредном периоду бити ријешене све архитектонске баријере на раскрницама у Требињу.

Скупу је присуствовао и замјеник градоначелника Требиња Мирко Ћурић који је истакао да ће град настојати да у наредним годинама што више помогне овој категорији и да издвајањем из буџета или из Фонда солидарности социјална давања буду још већа.

Ћурић је навео да град Требиње, осим основних права које је загарантовала Влада Републике Српске и обавезала локалне заједнице, има проширена права за помоћ и његу социјално угроженим лицима, те је истакао да је добро да помоћ дође до сваког коме је потребна.

"Средства која дајемо из буџета овим удружењима, од ове године ћемо спроводити путем јавних позива, јер желимо да подржимо програмске активности, односно пројекте удружења", рекао је Ћурић.

Коалиција Центар за координацију организација коју окупљају особе са инвалидитетом источне Херцеговине броји 11 удружења са више од 2.500 лица са инвалидитетом.

Извор: РТРС/СРНА